Att flytta ihop

Att satsa på kärleken och flytta ihop är ett stort, pirrigt steg. Härligt att få träffa den du älskar varje dag, men också nervöst – hur kommer det vara att bo ihop? För att minska nervositeten är det bra om ni pratar igenom era förväntningar. Utgå gärna från våra tips, så får ni full koll på allt det praktiska och mer tid över till varandra.

Om du inte bara ska flytta ihop utan också flyttar hemifrån kan du även läsa de här tipsen.   

Tips till dig som ska flytta ihop med din kärlek

Ha koll på sambolagen och samboavtal.  

När du och din partner väl bor ihop är ni sambor, och då gäller sambolagen automatiskt för er. Men bara om ni är ett par och inte om ni flyttar ihop som kompisar.  

Sambolagen täcker bostad, möbler, hushållsmaskiner och andra föremål som ni köpt för att kunna använda ihop. Om ni separerar ska de här sakerna eller värdet av dem delas lika, oavsett om en person har betalat mer. Sambolagen täcker däremot inte saker som ni köpte innan ni träffades, eller saker som köpts för privat bruk och fritid, som cyklar, bilar, båtar, fritidshus och smycken.

Om det känns orättvist att ni skulle dela lika på till exempel en soffa som den ena partnern betalat mer för kan ni teckna ett samboavtal. I det avtalar ni bort att sambolagen ska gälla och bestämmer istället vem som får vad vid en separation.   

Här kan du läsa mer om sambolagen.

Vad betalar du om ni flyttar ihop i din partnerns bostadsrätt?  

Om du flyttar in i en bostadsrätt som din partner äger, har du inte rätt till halva bostaden vid en separation. Men du kan köpa in dig i den med ett skuldebrev och ett samboavtal. Ta gärna hjälp av en jurist så att ni inte missar något i avtalet.

För dig som bara vill bo ihop i, men inte äga en bostadsrätt, kan det vara klurigt att veta hur mycket du ska betala. Eftersom du inte automatiskt har rätt till halva din sambos bostadsrätt vid en separation finns det egentligen ingen anledning till att du ska betala av din sambos lån. När din sambo amorterar minskar hens skuld och hens förmögenhet ökar. Räntan däremot påverkar inte din sambos förmögenhet, utan är en kostnad för att få ha bostadslånet, och i förlängningen för att få äga lägenheten. Därför är det rimligt att du betalar hyra och ränta, men inte amorteringar. Det här är dock bara ett förslag, och i slutändan gör ni det som känns bäst för er. Avtala det skriftligt bara, för säkerhets skull.

Skriv er på samma adress.

Gör en flyttanmälan till Skatteverket, så att båda står folkbokförda på den nya adressen. En flyttanmälan kostar ingenting, men måste göras senast en vecka efter att du flyttat in för att den nya adressen ska gälla från inflyttningsdagen. Om du dessutom vill eftersända posten till din nya adress anmäler du den till Adressändring.se.

 

Skaffa hemförsäkring eller dela på en.

Se till att ha en hemförsäkring som gäller från dagen ni flyttar ihop. Om ni redan har varsin kan ni nu istället dela på en. Meddela då det försäkringsbolag ni behåller vilka som ska stå med i försäkringen. Kolla också att eventuella tillägg som fanns i den uppsagda försäkringen, som drulle- eller reseförsäkring, följer med.

Gör upp en sambobudget.

Att prata siffror är inte särskilt romantiskt, men nog så viktigt. En tydlig och rättvis ekonomi ger färre bråk och mer tid för de trevligare delarna av förhållandet. Bestäm om ni ska betala utgifter procentuellt efter vad ni tjänar eller ha olika ansvar över räkningarna – en betalar maten, den andra hyran osv. Bestäm också om ni ska ha några gemensamma konton för till exempel mat eller sparande, och hur ni löser pengasituationen om den ena skulle bli arbetslös.

Ha hälften så mycket räkningar – och soffor.

Som om det inte var nog att få mer kärlek varje dag kan ni också spara pengar på att flytta ihop. Förutom hemförsäkring, elavtal, bredband och tv-licens behöver ni inte längre dubbla streamingabonnemang, prenumerationer eller till och med bilar. Och vem har tid att sitta i två soffor? Gå igenom vad ni har dubbelt av, vad som ska behållas och skänkas, och vad som behöver köpas nytt. Skriv upp de saker ni själva köpt sedan tidigare i en inventarieförteckning som ni sedan båda skriver under.

Dela upp sysslorna.

I början av ett förhållande spelar det inte lika stor roll om det till exempel alltid är du som diskar efter maten. Tvärtom kan det kännas omtänksamt, som en kärleksförklaring. Men när det är dags att flytta ihop och din partner vant sig vid att du alltid diskar är det antagligen inte lika mysigt. Dela därför upp sysslorna rättvist innan ni blir sambor.

Om du flyttar ihop med någon som har barn.

Om din partner har barn sedan tidigare innebär flytten antagligen störst förändring för barnet. Det kan ta flera år för ett barn att sörja klart efter en separation eller skilsmässa. Så länge kanske ni inte vill vänta med att bli sambor, men det är viktigt att barnet får utrymme att sörja. För yngre barn kan det vara lättare att acceptera en bonusförälder.

Hur du bygger en bra relation som bonusförälder beskrivs i mängder av böcker och artiklar. Ett tipsen som återkommer i många böcker är att inte försöka vara en uppfostrande förälder, utan att se dig själv som en bonusvuxen som bryr dig om och vill lära känna barnet på riktigt.

Om ni flyttar ihop med barn.

Om både du och din partner har barn sedan tidigare kan det vara bra om ni sätter er ner och pratar igenom ert framtida familjeliv, vilka uppfostringsregler som ska gälla och i vilka rum barnen ska bo. Det finns många böcker och artiklar där du kan få mer detaljerade råd inför en flytt med barn, och ett av de tipsen är att stämma av att alla har det bra i regelbundna familjeråd.

Inred med begagnade möbler i nya hemmet

Tänk på att vänta lite och känna efter innan du inreder nya hemmet. Det ger dig tid att få en uppfattning av vad du verkligen behöver och tid till att hitta begagnade möbler i second hand-butiker eller på auktionssajter. Genom att välja begagnade möbler jämfört med att köpa nya så bidrar du till att spara energi och minska koldioxidutsläpp rejält. Det är ju själva produktionen som är den stora energiboven. Värt att tänka på.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Att byta lampor

Ungefär en fjärdedel av ett hushålls elanvändning går till belysning. Det finns dock ett enkelt sätt att spara energi och därmed även pengar. Bara genom att byta ut dina glödlampor mot LED- eller lågenergilampor kan du minska kostnaden på din elräkning med hela 20 %.

Belysningens färgtemperatur

För att vara säker på att få den typ av ljus som du vill ha – titta på lampans färgtemperatur. Färgtemperaturen mäts i Kelvin som förkortas K. Ett varmt ljus ligger på ca 2700 K medan ett blått, kallt ljus ligger på ca 4000 K. Ju lägre K desto varmare ljus och ju högre K desto kallare. Det är en bra sak att komma ihåg när det är dags att köpa lampor till nya bostaden.

Mediautrustning

Mycket teknik har utvecklats och blivit mer energieffektiv. Försök att i största möjliga mån undvika standby-läge. Att stänga av all teknik som inte används är en bra vana.

Diska energisnålt

Du sparar både energi och vatten genom att välja diskmaskinen istället för att diska i rinnande vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är 1,50 kronor. Kom ihåg att endast diska med full maskin. För att spara energi kan du även diska i lägre temperatur, ungefär 55 grader brukar räcka för att disken ska bli ren.

Duscha energisnålt

Varmvatten ingår ofta i hyran men om du själv står för kostnaden så kan du spara upp till 1100 kronor/år genom att ta en 5 minuter kortare dusch varje dag. Genom att byta ut duschmunstycket mot ett som är snålspolande (5-7 liter per minut) så minskar du även din vattenkonsumtion med upp till 70 %.

Återvinn dina lampor

Oavsett vilken typ av lampa du väljer så kom ihåg att återvinna den när den är slut. Då glödlampor innehåller bly och LED-, halogen- och lågenergilampor innehåller kvicksilver är det av högsta vikt att de tas om hand rätt och i största möjliga mån kan återvinnas. I vissa hus finns behållare för glödlampor i soprummet, annars hittar du dem på närmaste återvinningscentral eller miljöstation.

Halogenlampor

Halogenlampan ger ett klart, naturligt ljus och är den lampa vars sken är mest likt glödlampans. Halogenlampor går att dimra och tänds direkt. De är varken lika energieffektiva eller har lika lång livslängd som LED- och lågenergilampor, men är ändå betydligt bättre än traditionella glödlampor.

Lågenergilampor

Lågenergilampor använder samma teknik som lysrör. De var tidigare kända för att ge ett kallt sken men har utvecklats mycket och har idag en hög ljuskvalitet. En lågenergilampa håller 6-10 gånger längre än en glödlampa och du sparar upp till 80 % energi på att byta ut glödlampan mot en sådan.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här