Inred med begagnade möbler i nya hemmet

Tänk på att vänta lite och känna efter innan du inreder nya hemmet. Det ger dig tid att få en uppfattning av vad du verkligen behöver och tid till att hitta begagnade möbler i second hand-butiker eller på auktionssajter. Genom att välja begagnade möbler jämfört med att köpa nya så bidrar du till att spara energi och minska koldioxidutsläpp rejält. Det är ju själva produktionen som är den stora energiboven. Värt att tänka på.

Inred med begagnade möbler i nya hemmet

Tänk på att vänta lite och känna efter innan du inreder nya hemmet. Det ger dig tid att få en uppfattning av vad du verkligen behöver och tid till att hitta begagnade möbler i second hand-butiker eller på auktionssajter. Genom att välja begagnade möbler jämfört med att köpa nya så bidrar du till att spara energi och minska koldioxidutsläpp rejält. Det är ju själva produktionen som är den stora energiboven. Värt att tänka på.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Att byta lampor

Ungefär en fjärdedel av ett hushålls elanvändning går till belysning. Det finns dock ett enkelt sätt att spara energi och därmed även pengar. Bara genom att byta ut dina glödlampor mot LED- eller lågenergilampor kan du minska kostnaden på din elräkning med hela 20 %.

Belysningens färgtemperatur

För att vara säker på att få den typ av ljus som du vill ha – titta på lampans färgtemperatur. Färgtemperaturen mäts i Kelvin som förkortas K. Ett varmt ljus ligger på ca 2700 K medan ett blått, kallt ljus ligger på ca 4000 K. Ju lägre K desto varmare ljus och ju högre K desto kallare. Det är en bra sak att komma ihåg när det är dags att köpa lampor till nya bostaden.

Mediautrustning

Mycket teknik har utvecklats och blivit mer energieffektiv. Försök att i största möjliga mån undvika standby-läge. Att stänga av all teknik som inte används är en bra vana.

Diska energisnålt

Du sparar både energi och vatten genom att välja diskmaskinen istället för att diska i rinnande vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är 1,50 kronor. Kom ihåg att endast diska med full maskin. För att spara energi kan du även diska i lägre temperatur, ungefär 55 grader brukar räcka för att disken ska bli ren.

Duscha energisnålt

Varmvatten ingår ofta i hyran men om du själv står för kostnaden så kan du spara upp till 1100 kronor/år genom att ta en 5 minuter kortare dusch varje dag. Genom att byta ut duschmunstycket mot ett som är snålspolande (5-7 liter per minut) så minskar du även din vattenkonsumtion med upp till 70 %.

Återvinn dina lampor

Oavsett vilken typ av lampa du väljer så kom ihåg att återvinna den när den är slut. Då glödlampor innehåller bly och LED-, halogen- och lågenergilampor innehåller kvicksilver är det av högsta vikt att de tas om hand rätt och i största möjliga mån kan återvinnas. I vissa hus finns behållare för glödlampor i soprummet, annars hittar du dem på närmaste återvinningscentral eller miljöstation.

Halogenlampor

Halogenlampan ger ett klart, naturligt ljus och är den lampa vars sken är mest likt glödlampans. Halogenlampor går att dimra och tänds direkt. De är varken lika energieffektiva eller har lika lång livslängd som LED- och lågenergilampor, men är ändå betydligt bättre än traditionella glödlampor.

Lågenergilampor

Lågenergilampor använder samma teknik som lysrör. De var tidigare kända för att ge ett kallt sken men har utvecklats mycket och har idag en hög ljuskvalitet. En lågenergilampa håller 6-10 gånger längre än en glödlampa och du sparar upp till 80 % energi på att byta ut glödlampan mot en sådan.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här