Ljussättning hemma

Att inreda ett nytt hem är inte gjort i en handvändning – och mellan besluten om vart soffan ska stå och hur tavlorna ska hängas är det därför inte konstigt att belysning ofta glöms bort. Det är synd för ljuset i ett rum påverkar hela intrycket av rummet – både när det kommer till trivsel och t ex hur stort ett rum upplevs.

Tänk på att ju större ett rum är desto fler ljuskällor behövs. Fler ljuskällor gör dessutom rummet mer levande och att du enkelt kan skapa olika stämningar genom att experimentera med ljus och skugga. Placera ljuskällorna på olika höjd, det gör att rummet känns större och mer levande. En bra idé är att använda dimmers, på så sätt kan du själv bestämma hur starkt ljus du vill ha beroende på tillfälle – du spar dessutom energi.

Olika typer av belysning

Belysning kan delas upp i tre kategorier: allmänljus, arbetsljus och stämningsljus. Ha dessa tre i åtanke när du ljussätter ditt nya hem.

  • Allmänljus är ljuskällor vars syfte är att sprida mycket ljus när du t ex ska städa och därför vill lysa upp hela rummet. En plafond är ett exempel på en ljuskälla för allmänljus.
  • Arbetsljus är ett starkt ljus som är till för att du ska kunna se vad du gör när du t ex lagar mat eller läser. Spotlights och läslampor är exempel på arbetsljus.
  • Stämningsljus är mjuk belysning som skapar en mysig atmosfär i rummet, som t ex en julstjärna eller bordslampa.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här