Rätt lampa för belysningen

För att få rätt ljussättning i ett rum krävs ofta olika sorters lampor. Vi har samlat några typer av lampor och termer som kan vara bra att hålla koll på om du planerar att investera i ny belysning till bostaden.

Taklampa

Det är vanligt att låta en stark taklampa vara rummets huvudbelysning. Det många inte tänker på är att ljuset från en taklampa ofta sprider sig över hela rummet, vilket kan ge ett rätt platt intryck. Det är därför klokt att kombinera taklampan med fler ljuskällor – på det sättet kan du variera belysningen och hitta det som passar bäst för varje tillfälle. Undvik att göra taklampan till den dominanta ljuskällan i rummet – då är det lätt hänt att ljuset blir bländande.

Golvlampa

Många golvlampor har begränsat sken, vilket gör dem perfekta för att ha stående vid läsfåtöljen eller för att bidra till ett fint stämningsljus.

Downlight

Downlight är nedåtriktade ljuskällor som oftast sitter i taket. De skapar ett koncentrerat ljussken för rum som behöver starkt ljus. Hittas ofta i t ex badrum och hall.

Uplight

Om du har högt till tak kan uplight vara ett bra val. Uplight är uppåtriktade ljuskällor som ger ett stämningsfullt ljus. Väljer du att rikta ljuskällorna mot taket kommer de använda taket som reflektor vilket sprider ljuset.

Spotlights

Då spotlights ger ett koncentrerat sken, utan att för den sakens skull påverka belysningen i resten av rummet så mycket, passar de perfekt som arbetsljus i köket eller vid skrivbordet. De är även bra för att t ex belysa bokhyllor och tavlor.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här