Uppvärmning

Mer än hälften av all energi som används i hemmet används till uppvärmning. Oavsett om du flyttar till lägenhet eller hus så se till att fönster och dörrar är täta – mycket värme kan smita ut den vägen. Om någon av listerna runt fönster och dörrar är gammal eller trasig så byt ut den mot en ny. Om du har golvvärme kan du även spara energi på att stänga av den under sommaren.

När du inreder din nya bostad så tänk på att inte placera möbler framför element och andra värmekällor. Möblerna blockerar värmen och hindrar den från att spridas i rummet. Det gör att rummet blir kallt vilket i sin tur kanske gör att du höjer värmen i elementet och får högre energiförbrukning och elkostnader som en tråkig följd. Ett bra sätt att hålla värmen inne på natten är att dra för gardiner och persienner. Tänk också på att hålla koll på temperaturen hemma. För varje grad temperaturen sänks så minskar energianvändningen/kostnaden med 5 %. Om du undrar hur varmt du ska ha hemma så är 18 grader i sovrummet och 20 grader i övriga rum en bra tumregel.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här