Vad är normal elförbrukning?

När du flyttar är det alltid bra att veta på ett ungefär vilken elförbrukning du kan förvänta dig i den nya bostaden. Har man flyttat från lägenhet till villa eller vice versa kan det ofta vara speciellt svårt att estimera elkostnaden korrekt.

Vad menas med normal elförbrukning?

Tittar du på den genomsnittliga elförbrukningen i svenska hushåll blir det enklare att förstå om just din elförbrukning är på en normal nivå eller inte. Hur mycket el som används i en bostad beror förstås på en myriad av faktorer, exempelvis:

  • Hur många som bor i hushållet
  • Vilka vitvaror som används (tvättmaskin/torktumlare/golvvärme etc.)
  • Elförbrukningsvanor

Bor du och din familj i en lägenhet med både tvättmaskin och torktumlare kommer ni med andra ord förmodligen att ligga högre än vad som är angett nedan, men ungefär så här ser elförbrukningen ut.

Vad är normal elförbrukning för en villa?

Villa utan elvärme: 5 000 kWh/år

Villa med elvärme: 25 000 kWh/år

Fördelning av elförbrukning:

Kylskåp, frys samt sval: ca 1,000 kWh

Belysning:  ca 1,000 kWh

Tvätt och tork: ca 1,000 kWh

Elektriska apparater: ca 850 kWh

Matlagning och köksredskap: ca 800 kWh

Disk: ca 350 kWh

Vad  är normal elförbrukning för en lägenhet?

Lägenhet: 12 000 kWh/år

Fördelning av elförbrukning:

Kylskåp, frys samt sval: ca 1,000 kWh

Belysning:  ca 500 kWh

Elektriska apparater: ca 400 kWh

Matlagning och köksredskap: ca 400 kWh

Disk: ca 200 kWh

Tips för att minska på elkostnaden

Gillar du att ha det varmt inomhus? Kom ihåg att uppvärmningskostnaden är den enskilt största elkostnaden, speciellt för villor och radhus. För varje grad högre temperatur inomhus kan du räkna med en årlig ökning av elförbrukningen på 5 procent. Det första och största steget du kan ta för att minska din elkostnad är därför att tänka om kring uppvärmning. Se över vilka nya uppvärmningsalternativ som finns – kanske en luftvärmepump eller användning av bergvärme kan vara något för dig?

Kontakta gärna oss på Fortum om du vill ha hjälp med att beräkna din elkostnad.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här