Välj energisnåla vitvaror i nya hemmet

Tänk på att det är stor skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Om du har ett kylskåp eller en frys som är 15 år gammal kan du t ex räkna med att den drar ca 80 % mer el än en helt ny.

Det finns flera knep som du kan använda för att göra ditt kylskåp och din frys mer energieffektiva. Att regelbundet dammsuga bakom dem är ett – det ökar faktiskt vitvarornas prestanda och livslängd. Att frosta av frysen med jämna mellanrum är ett annat, då en frys med mycket is drar mer energi. Att hålla sin frys välfylld är ett tredje knep då en fylld frys drar mindre energi än en tom.

Ett kylskåp behöver inte vara kallare än 5 grader och en frys inte kallare än -18 grader. Tänk på att för varje extra grad så ökar kylskåpets energiförbrukning med ca 10 % och frysens med ca 6 % – en rätt onödig ökning på energianvändningen och elräkningen.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här