Watt och lumen – så funkar det

LED-, halogen- och lågenergilampors ljusstyrka anges i lumen. Lumen, som förkortas lm, mäter det totala ljusflödet i alla riktningar från en ljuskälla. Eftersom många av oss är vana att mäta ljusstyrka i watt har vi gjort en lathund för hur man omvandlar det till lumen.

  • 60 w = 700-805 lm
  • 40 w = 410-470 lm
  • 25 w = 220-250 lm

Lampor med mindre än 100 lumen kan användas där du skulle haft en 15 watt stark lampa.

Lampor med 200 lumen kan användas där du skulle haft en 25 watt stark lampa.

Lampor med 400 lumen kan användas där du skulle haft en 40 watt stark lampa.

Lampor med mer än 700 lumen kan användas där du skulle haft en 60 watt, eller starkare, lampa.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här