Watt och lumen – så funkar det

LED-, halogen- och lågenergilampors ljusstyrka anges i lumen. Lumen, som förkortas lm, mäter det totala ljusflödet i alla riktningar från en ljuskälla. Eftersom många av oss är vana att mäta ljusstyrka i watt har vi gjort en lathund för hur man omvandlar det till lumen.

 • 60 w = 700-805 lm
 • 40 w = 410-470 lm
 • 25 w = 220-250 lm

Lampor med mindre än 100 lumen kan användas där du skulle haft en 15 watt stark lampa.

Lampor med 200 lumen kan användas där du skulle haft en 25 watt stark lampa.

Lampor med 400 lumen kan användas där du skulle haft en 40 watt stark lampa.

Lampor med mer än 700 lumen kan användas där du skulle haft en 60 watt, eller starkare, lampa.

Att flytta ihop

Att satsa på kärleken och flytta ihop är ett stort, pirrigt steg. Härligt att få träffa den du älskar varje dag, men också nervöst – hur kommer det vara att bo ihop? För att minska nervositeten är det bra om ni pratar igenom era förväntningar. Utgå gärna från våra tips, så får ni full koll på allt det praktiska och mer tid över till varandra. Om du inte bara ska flytta ihop utan också flyttar hemifrån kan du även läsa de här tipsen.

Tips till dig som ska flytta ihop med din kärlek

Ha koll på sambolagen och samboavtal.

När du och din partner väl bor ihop är ni sambor, och då gäller sambolagen automatiskt för er. Men bara om ni är ett par och inte om ni flyttar ihop som kompisar. Sambolagen täcker bostad, möbler, hushållsmaskiner och andra föremål som ni köpt för att kunna använda ihop. Om ni separerar ska de här sakerna eller värdet av dem delas lika, oavsett om en person har betalat mer. Sambolagen täcker däremot inte saker som ni köpte innan ni träffades, eller saker som köpts för privat bruk och fritid, som cyklar, bilar, båtar, fritidshus och smycken. Om det känns orättvist att ni skulle dela lika på till exempel en soffa som den ena partnern betalat mer för kan ni teckna ett samboavtal. I det avtalar ni bort att sambolagen ska gälla och bestämmer istället vem som får vad vid en separation. Här kan du läsa mer om sambolagen.

Vad betalar du om ni flyttar ihop i din partnerns bostadsrätt?

Om du flyttar in i en bostadsrätt som din partner äger, har du inte rätt till halva bostaden vid en separation. Men du kan köpa in dig i den med ett skuldebrev och ett samboavtal. Ta gärna hjälp av en jurist så att ni inte missar något i avtalet. För dig som bara vill bo ihop i, men inte äga en bostadsrätt, kan det vara klurigt att veta hur mycket du ska betala. Eftersom du inte automatiskt har rätt till halva din sambos bostadsrätt vid en separation finns det egentligen ingen anledning till att du ska betala av din sambos lån. När din sambo amorterar minskar hens skuld och hens förmögenhet ökar. Räntan däremot påverkar inte din sambos förmögenhet, utan är en kostnad för att få ha bostadslånet, och i förlängningen för att få äga lägenheten. Därför är det rimligt att du betalar hyra och ränta, men inte amorteringar. Det här är dock bara ett förslag, och i slutändan gör ni det som känns bäst för er. Avtala det skriftligt bara, för säkerhets skull.

Skriv er på samma adress.

Gör en flyttanmälan till Skatteverket, så att båda står folkbokförda på den nya adressen. En flyttanmälan kostar ingenting, men måste göras senast en vecka efter att du flyttat in för att den nya adressen ska gälla från inflyttningsdagen. Om du dessutom vill eftersända posten till din nya adress anmäler du den till Adressändring.se.  

Skaffa hemförsäkring eller dela på en.

Se till att ha en hemförsäkring som gäller från dagen ni flyttar ihop. Om ni redan har varsin kan ni nu istället dela på en. Meddela då det försäkringsbolag ni behåller vilka som ska stå med i försäkringen. Kolla också att eventuella tillägg som fanns i den uppsagda försäkringen, som drulle- eller reseförsäkring, följer med.

Gör upp en sambobudget.

Att prata siffror är inte särskilt romantiskt, men nog så viktigt. En tydlig och rättvis ekonomi ger färre bråk och mer tid för de trevligare delarna av förhållandet. Bestäm om ni ska betala utgifter procentuellt efter vad ni tjänar eller ha olika ansvar över räkningarna – en betalar maten, den andra hyran osv. Bestäm också om ni ska ha några gemensamma konton för till exempel mat eller sparande, och hur ni löser pengasituationen om den ena skulle bli arbetslös.

Ha hälften så mycket räkningar – och soffor.

Som om det inte var nog att få mer kärlek varje dag kan ni också spara pengar på att flytta ihop. Förutom hemförsäkring, elavtal, bredband och tv-licens behöver ni inte längre dubbla streamingabonnemang, prenumerationer eller till och med bilar. Och vem har tid att sitta i två soffor? Gå igenom vad ni har dubbelt av, vad som ska behållas och skänkas, och vad som behöver köpas nytt. Skriv upp de saker ni själva köpt sedan tidigare i en inventarieförteckning som ni sedan båda skriver under.

Dela upp sysslorna.

I början av ett förhållande spelar det inte lika stor roll om det till exempel alltid är du som diskar efter maten. Tvärtom kan det kännas omtänksamt, som en kärleksförklaring. Men när det är dags att flytta ihop och din partner vant sig vid att du alltid diskar är det antagligen inte lika mysigt. Dela därför upp sysslorna rättvist innan ni blir sambor.

Om du flyttar ihop med någon som har barn.

Om din partner har barn sedan tidigare innebär flytten antagligen störst förändring för barnet. Det kan ta flera år för ett barn att sörja klart efter en separation eller skilsmässa. Så länge kanske ni inte vill vänta med att bli sambor, men det är viktigt att barnet får utrymme att sörja. För yngre barn kan det vara lättare att acceptera en bonusförälder. Hur du bygger en bra relation som bonusförälder beskrivs i mängder av böcker och artiklar. Ett tipsen som återkommer i många böcker är att inte försöka vara en uppfostrande förälder, utan att se dig själv som en bonusvuxen som bryr dig om och vill lära känna barnet på riktigt.

Om ni flyttar ihop med barn.

Om både du och din partner har barn sedan tidigare kan det vara bra om ni sätter er ner och pratar igenom ert framtida familjeliv, vilka uppfostringsregler som ska gälla och i vilka rum barnen ska bo. Det finns många böcker och artiklar där du kan få mer detaljerade råd inför en flytt med barn, och ett av de tipsen är att stämma av att alla har det bra i regelbundna familjeråd.

Inred med begagnade möbler i nya hemmet

Tänk på att vänta lite och känna efter innan du inreder nya hemmet. Det ger dig tid att få en uppfattning av vad du verkligen behöver och tid till att hitta begagnade möbler i second hand-butiker eller på auktionssajter. Genom att välja begagnade möbler jämfört med att köpa nya så bidrar du till att spara energi och minska koldioxidutsläpp rejält. Det är ju själva produktionen som är den stora energiboven. Värt att tänka på.

Hushåll med elen i nya hemmet

Tänk på att när du flyttar till ett nytt boende finns ett ypperligt tillfälle att starta en ny vana – som att leva mer hållbart. Ett första steg kan vara att inte slösa med elen. Det är bra både för miljön och plånboken. Till exempel: släck i rum du inte är i, slå av golvvärmen på sommaren, sänk inomhustemperaturen någon grad, skippa standby på apparater eller ha timer på handdukstorken och slå av den när du åker på semester. Inget av dessa tips påverkar din bekvämlighet, men du bidrar till en renare värld och spar pengar på köpet.

Välj energisnåla vitvaror i nya hemmet

Tänk på att det är stor skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Om du har ett kylskåp eller en frys som är 15 år gammal kan du t ex räkna med att den drar ca 80 % mer el än en helt ny. Det finns flera knep som du kan använda för att göra ditt kylskåp och din frys mer energieffektiva. Att regelbundet dammsuga bakom dem är ett – det ökar faktiskt vitvarornas prestanda och livslängd. Att frosta av frysen med jämna mellanrum är ett annat, då en frys med mycket is drar mer energi. Att hålla sin frys välfylld är ett tredje knep då en fylld frys drar mindre energi än en tom. Ett kylskåp behöver inte vara kallare än 5 grader och en frys inte kallare än -18 grader. Tänk på att för varje extra grad så ökar kylskåpets energiförbrukning med ca 10 % och frysens med ca 6 % – en rätt onödig ökning på energianvändningen och elräkningen.

Rätt lampa för belysningen

För att få rätt ljussättning i ett rum krävs ofta olika sorters lampor. Vi har samlat några typer av lampor och termer som kan vara bra att hålla koll på om du planerar att investera i ny belysning till bostaden.

Taklampa

Det är vanligt att låta en stark taklampa vara rummets huvudbelysning. Det många inte tänker på är att ljuset från en taklampa ofta sprider sig över hela rummet, vilket kan ge ett rätt platt intryck. Det är därför klokt att kombinera taklampan med fler ljuskällor – på det sättet kan du variera belysningen och hitta det som passar bäst för varje tillfälle. Undvik att göra taklampan till den dominanta ljuskällan i rummet – då är det lätt hänt att ljuset blir bländande.

Golvlampa

Många golvlampor har begränsat sken, vilket gör dem perfekta för att ha stående vid läsfåtöljen eller för att bidra till ett fint stämningsljus.

Downlight

Downlight är nedåtriktade ljuskällor som oftast sitter i taket. De skapar ett koncentrerat ljussken för rum som behöver starkt ljus. Hittas ofta i t ex badrum och hall.

Uplight

Om du har högt till tak kan uplight vara ett bra val. Uplight är uppåtriktade ljuskällor som ger ett stämningsfullt ljus. Väljer du att rikta ljuskällorna mot taket kommer de använda taket som reflektor vilket sprider ljuset.

Spotlights

Då spotlights ger ett koncentrerat sken, utan att för den sakens skull påverka belysningen i resten av rummet så mycket, passar de perfekt som arbetsljus i köket eller vid skrivbordet. De är även bra för att t ex belysa bokhyllor och tavlor.

Ljussättning hemma

Att inreda ett nytt hem är inte gjort i en handvändning – och mellan besluten om vart soffan ska stå och hur tavlorna ska hängas är det därför inte konstigt att belysning ofta glöms bort. Det är synd för ljuset i ett rum påverkar hela intrycket av rummet – både när det kommer till trivsel och t ex hur stort ett rum upplevs. Tänk på att ju större ett rum är desto fler ljuskällor behövs. Fler ljuskällor gör dessutom rummet mer levande och att du enkelt kan skapa olika stämningar genom att experimentera med ljus och skugga. Placera ljuskällorna på olika höjd, det gör att rummet känns större och mer levande. En bra idé är att använda dimmers, på så sätt kan du själv bestämma hur starkt ljus du vill ha beroende på tillfälle – du spar dessutom energi.

Olika typer av belysning

Belysning kan delas upp i tre kategorier: allmänljus, arbetsljus och stämningsljus. Ha dessa tre i åtanke när du ljussätter ditt nya hem.
 • Allmänljus är ljuskällor vars syfte är att sprida mycket ljus när du t ex ska städa och därför vill lysa upp hela rummet. En plafond är ett exempel på en ljuskälla för allmänljus.
 • Arbetsljus är ett starkt ljus som är till för att du ska kunna se vad du gör när du t ex lagar mat eller läser. Spotlights och läslampor är exempel på arbetsljus.
 • Stämningsljus är mjuk belysning som skapar en mysig atmosfär i rummet, som t ex en julstjärna eller bordslampa.

Att byta lampor

Ungefär en fjärdedel av ett hushålls elanvändning går till belysning. Det finns dock ett enkelt sätt att spara energi och därmed även pengar. Bara genom att byta ut dina glödlampor mot LED- eller lågenergilampor kan du minska kostnaden på din elräkning med hela 20 %.

Energibesparing matlagning

Du kan spara energi när du lagar mat genom att använda kastruller och pannor som är lika stora som spisplattan. En liten kastrull på en stor platta gör att du förlorar värmen som går upp på sidorna, medan en stor kastrull på en liten platta behöver längre tid för att bli varm. En så enkel sak som att använda lock när du t ex kokar upp vatten gör att du sparar ca 20 % mer energi än om du kokar upp vattnet utan lock. Det går dessutom snabbare att koka vatten på det sättet. Att använda vattenkokare istället för att värma vatten på spisen är också ett enkelt sätt att spara energi.

Belysningens färgtemperatur

För att vara säker på att få den typ av ljus som du vill ha – titta på lampans färgtemperatur. Färgtemperaturen mäts i Kelvin som förkortas K. Ett varmt ljus ligger på ca 2700 K medan ett blått, kallt ljus ligger på ca 4000 K. Ju lägre K desto varmare ljus och ju högre K desto kallare. Det är en bra sak att komma ihåg när det är dags att köpa lampor till nya bostaden.

Uppvärmning

Mer än hälften av all energi som används i hemmet används till uppvärmning. Oavsett om du flyttar till lägenhet eller hus så se till att fönster och dörrar är täta – mycket värme kan smita ut den vägen. Om någon av listerna runt fönster och dörrar är gammal eller trasig så byt ut den mot en ny. Om du har golvvärme kan du även spara energi på att stänga av den under sommaren. När du inreder din nya bostad så tänk på att inte placera möbler framför element och andra värmekällor. Möblerna blockerar värmen och hindrar den från att spridas i rummet. Det gör att rummet blir kallt vilket i sin tur kanske gör att du höjer värmen i elementet och får högre energiförbrukning och elkostnader som en tråkig följd. Ett bra sätt att hålla värmen inne på natten är att dra för gardiner och persienner. Tänk också på att hålla koll på temperaturen hemma. För varje grad temperaturen sänks så minskar energianvändningen/kostnaden med 5 %. Om du undrar hur varmt du ska ha hemma så är 18 grader i sovrummet och 20 grader i övriga rum en bra tumregel.

Tvätta energisnålt

Ett enkelt sätt att spara energi är att tvätta i lägre temperatur. Vi tvättar i genomsnitt 200 tvättar/år och en tvätt i 60 grader kostar ca 1,50 kronor i elkostnad. Om du istället tvättar i 40 grader så halveras energiförbrukningen och därmed även elkostnaden – du kan alltså spara ca 150 kronor/år bara genom att tvätta i lägre temperatur. Om du dessutom väljer att lufttorka tvätten istället för att torktumla den så kan du spara ännu mer. En torktumlare som rymmer 6 kg har en kostnad på ca 9 kronor/torkning. Räknat på 200 tvättar/år kan hela 1800 kronor/år alltså sparas in bara på att hänga tvätten istället för att tumla den.

Mediautrustning

Mycket teknik har utvecklats och blivit mer energieffektiv. Försök att i största möjliga mån undvika standby-läge. Att stänga av all teknik som inte används är en bra vana.

Diska energisnålt

Du sparar både energi och vatten genom att välja diskmaskinen istället för att diska i rinnande vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är 1,50 kronor. Kom ihåg att endast diska med full maskin. För att spara energi kan du även diska i lägre temperatur, ungefär 55 grader brukar räcka för att disken ska bli ren.

Duscha energisnålt

Varmvatten ingår ofta i hyran men om du själv står för kostnaden så kan du spara upp till 1100 kronor/år genom att ta en 5 minuter kortare dusch varje dag. Genom att byta ut duschmunstycket mot ett som är snålspolande (5-7 liter per minut) så minskar du även din vattenkonsumtion med upp till 70 %.

Watt och lumen – så funkar det

LED-, halogen- och lågenergilampors ljusstyrka anges i lumen. Lumen, som förkortas lm, mäter det totala ljusflödet i alla riktningar från en ljuskälla. Eftersom många av oss är vana att mäta ljusstyrka i watt har vi gjort en lathund för hur man omvandlar det till lumen.

 • 60 w = 700-805 lm
 • 40 w = 410-470 lm
 • 25 w = 220-250 lm
Lampor med mindre än 100 lumen kan användas där du skulle haft en 15 watt stark lampa. Lampor med 200 lumen kan användas där du skulle haft en 25 watt stark lampa. Lampor med 400 lumen kan användas där du skulle haft en 40 watt stark lampa. Lampor med mer än 700 lumen kan användas där du skulle haft en 60 watt, eller starkare, lampa.

Återvinn dina lampor

Oavsett vilken typ av lampa du väljer så kom ihåg att återvinna den när den är slut. Då glödlampor innehåller bly och LED-, halogen- och lågenergilampor innehåller kvicksilver är det av högsta vikt att de tas om hand rätt och i största möjliga mån kan återvinnas. I vissa hus finns behållare för glödlampor i soprummet, annars hittar du dem på närmaste återvinningscentral eller miljöstation.

Halogenlampor

Halogenlampan ger ett klart, naturligt ljus och är den lampa vars sken är mest likt glödlampans. Halogenlampor går att dimra och tänds direkt. De är varken lika energieffektiva eller har lika lång livslängd som LED- och lågenergilampor, men är ändå betydligt bättre än traditionella glödlampor.

Vad är normal elförbrukning?

När du flyttar är det alltid bra att veta på ett ungefär vilken elförbrukning du kan förvänta dig i den nya bostaden. Har man flyttat från lägenhet till villa eller vice versa kan det ofta vara speciellt svårt att estimera elkostnaden korrekt.

Vad menas med normal elförbrukning?

Tittar du på den genomsnittliga elförbrukningen i svenska hushåll blir det enklare att förstå om just din elförbrukning är på en normal nivå eller inte. Hur mycket el som används i en bostad beror förstås på en myriad av faktorer, exempelvis:
 • Hur många som bor i hushållet
 • Vilka vitvaror som används (tvättmaskin/torktumlare/golvvärme etc.)
 • Elförbrukningsvanor
Bor du och din familj i en lägenhet med både tvättmaskin och torktumlare kommer ni med andra ord förmodligen att ligga högre än vad som är angett nedan, men ungefär så här ser elförbrukningen ut.

Vad är normal elförbrukning för en villa?

Villa utan elvärme: 5 000 kWh/år Villa med elvärme: 25 000 kWh/år Fördelning av elförbrukning: Kylskåp, frys samt sval: ca 1,000 kWh Belysning:  ca 1,000 kWh Tvätt och tork: ca 1,000 kWh Elektriska apparater: ca 850 kWh Matlagning och köksredskap: ca 800 kWh Disk: ca 350 kWh

Vad  är normal elförbrukning för en lägenhet?

Lägenhet: 12 000 kWh/år Fördelning av elförbrukning: Kylskåp, frys samt sval: ca 1,000 kWh Belysning:  ca 500 kWh Elektriska apparater: ca 400 kWh Matlagning och köksredskap: ca 400 kWh Disk: ca 200 kWh

Tips för att minska på elkostnaden

Gillar du att ha det varmt inomhus? Kom ihåg att uppvärmningskostnaden är den enskilt största elkostnaden, speciellt för villor och radhus. För varje grad högre temperatur inomhus kan du räkna med en årlig ökning av elförbrukningen på 5 procent. Det första och största steget du kan ta för att minska din elkostnad är därför att tänka om kring uppvärmning. Se över vilka nya uppvärmningsalternativ som finns – kanske en luftvärmepump eller användning av bergvärme kan vara något för dig? Kontakta gärna oss på Fortum om du vill ha hjälp med att beräkna din elkostnad.

Lågenergilampor

Lågenergilampor använder samma teknik som lysrör. De var tidigare kända för att ge ett kallt sken men har utvecklats mycket och har idag en hög ljuskvalitet. En lågenergilampa håller 6-10 gånger längre än en glödlampa och du sparar upp till 80 % energi på att byta ut glödlampan mot en sådan.

Välj LED-lampor i nya hemmet

LED-lampor använder bara 20 % av den el som vanliga glödlampor använder. De håller dessutom i genomsnitt 15 000-25 000 timmar, vilket är fem gånger längre än halogenlampor och dubbelt så länge som lågenergilampor – för att inte tala om glödlampor som endast håller ca 1 000 timmar. Så du slipper helt enkelt gå till återvinningscentralen så ofta. De flesta LED-lampor går att dimra, det kan dock vara så att vissa dimmers inte är kompatibla med LED-lampor. (Källa: Energimyndigheten)

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här