Så packar du flyttbilen

Planering är allt när det kommer till en smidig flytt. Att tänka igenom hur du vill packa flyttbilen kan hjälpa dig att flytta mer miljövänligt men också att spara på energin hos ditt flytt-team.

 • Investera i stadiga flyttkartonger som klarar att staplas på varandra
 • Börja med de största möblerna och fyll sedan på med mindre möbler och
  flyttkartonger
 • Spänn fast stora möbler med spännband så att de inte åker runt och skapar
  obalans eller trafikfara under färden
 • Packa de tyngsta flyttlådorna underst och lättaste/mest ömtåliga överst
 • Packa inte lådorna ovanpå varandra om det inte behövs – det är alltid bättre att fylla ut golvet i lastutrymmet för att förhindra att lådor välts i flytten
 • Töm lådor i garderober och byråer och tejpa sedan fast dem så att de inte
  åker ut och skadas under flytten
 • Montera loss ben och utstickande delar från möbler för att frigöra yta
 • Gamla mattor och filtar är perfekta för att skydda möbler mot slitage – du kan även rulla ihop dem för att fungera som stötdämpning mellan möbler
 • Skapa en ordning för hur du vill lasta in flyttlådorna i flyttbilen och tänk på att det som packas in sist packas ut först
 • Packa in lamporna sist så att du får ut dem först – detta är extra viktigt på vintern när det blir mörkt tidigt
 • Packa rum för rum – på det sättet är det enkelt att organisera flytt-teamet och även att se när ett rum är tömt    

Flyttkäka vegetariskt

Tänk på att om du äter vegetariskt släpps det ut 97 % mindre koldioxid jämfört med om du äter kött. Maten vi äter står för en fjärdedel av människans klimatpåverkan. Och i synnerhet kött kräver mycket mark, vatten och energi. En studie som jämför produktionen av en vanlig hamburgare med en vegetarisk sådan visar att den vegetariska använder 45 gånger mindre mark, 20 gånger mindre vatten och genererar 10 gånger lägre klimatutsläpp. Så vegetariskt gör gott både för magen och moder jord. Tänk på det när du bjuder dina kompisar på flyttkäk. (Källa: WWF)

Kolla upp försäkringen

Om du valt att flytta själv så har du kanske hyrt flyttbil eller släp till flyttdagen. När du hämtar bilen/släpet är det bra att fråga vad som gäller kring försäkring, så du slipper dra på dig onödiga kostnader om något skulle hända. Ett tips är också att i förväg kolla med ditt försäkringsbolag för att se vad de täcker och inte.

Ledighet vid flytt

I den bästa av världar hade det funnits en lagstadgad rätt till en betald flyttdag. Tyvärr finns det ingen sådan lag och det här med ledighet vid flytt är därför upp till din arbetsgivare. Det kan därför vara bra att vara ute i god tid för att ansöka om ledighet – eller välja att flytta på en helg.

Planera dagen

Genom att planera innan sparar du tid under själva flyttdagen. Om du vill kan du göra någon av dina vänner extra insatt i planeringen så att inte alla frågor måste gå genom dig. Du kan även göra och sätta upp ett preliminärt schema för när ni ska dra igång, när ni ska äta och ungefär hur länge ni beräknas att hålla på. Det kan också vara bra att fördela uppgifterna mellan vännerna – en person som av någon anledning inte kan bära kan t ex fungera som flyttens chaufför, hjälpa till med städning eller vara koordinator med stenkoll på schema och vad som ska flyttas när.

Färgkoordinera lådorna

En bra idé är att flytta rum för rum. Genom att färgkoordinera lådorna efter vilket rum de ska till kan du och dina vänner både se vart lådorna ska och vad ni har gjort och har kvar av flytten. Kanske vill du ha några av vännerna stationerade i nya bostaden för att lasta ur flyttbilen? I så fall är färgkoordinering ett smart alternativ som gör alla mer självgående.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här