Flyttpacka

När det kommer till vissa saker, som att packa ner alla sina ägodelar i flyttkartonger, kan det vara svårt att veta var en ska börja. Därför har vi samlat ihop ett gäng tips på allt från hur du organiserar flyttpackningen till smarta och miljövänliga knep på hur du kan tänka när du rensar bland dina saker.

Flyttpacka smart

Flyttpacka smart

Letar du efter tips på hur du ska packa inför din flytt? Genom att flyttpacka smart minskar du risken för att tappa bort något, det blir enklare att packa kartongerna lagom tungt och du hittar tandborste och pyjamas enklare första natten i nya boendet. Ett annat tips när du flyttpackar är att börja organisera packningen i tid.

Flyttpacka smart med våra tips

  • Packa ner lamporna sist för att sedan kunna packa upp dem först – på så sätt ser du både vad du packar ner och vad du packar upp.
  • Se till att packa ner en stol eller trappstege att stå på sist/först så att du enkelt kan ta ner/sätta upp lamporna.
  • Städartiklar kan vara bra att ha tillhands under flytten, så packa dem på ett tillgängligt ställe.
  • Packa en låda med det du kommer att behöva under det första dygnet i nya boendet som t ex underkläder, tallrikar, glas och hygienartiklar.
  • Märk flyttkartongerna med färger baserade på vilket rum de ska till. Då blir det enkelt för alla som hjälper till att se vart flyttkartongerna ska.
  • Numrera flyttkartongerna om du vill att de ska flyttas i en viss ordning.
  • Organisera innehållet i flyttkartongerna så att det inte blandas – låt det som ska till köket vara i kökets flyttkartonger och det som ska till sovrummet vara i sovrummets flyttkartonger. Då minskar du risken att tappa bort något.
  • Fotografera hur kablarna sitter i tekniken innan du kopplar ur dem och packar ner dem – då kan du snabbt koppla ihop dem igen i nya bostaden.
  • Montera loss ben och/eller utstickande delar från möbler och spara dem tillsammans med tillhörande skruvar/muttrar/annat i tydligt märkta påsar – helst på samma ställe så att du vet var du har dem.
  • Förvara de verktyg som du monterade isär möblerna med på ett lättillgängligt ställe så att du snabbt och enkelt kan montera ihop möblerna igen i den nya bostaden.
  • Tejpa fast eller plocka bort lösa hyllplan så att de inte riskerar att ramla ur hyllorna när de fraktas.
  • Lägg allt i flyttkartonger – det blir enklare att bära, och att packa i flyttbilen om ingenting ligger löst.
  • Packa lagom tunga flyttkartonger genom att t ex blanda lätta och tunga saker i varje flyttkartong.
  • Se till att allt är packat innan flytthjälpen kommer – annars kan flytten dra ut på tiden vilket kan resultera i en dyrare räkning om du anlitat en flyttfirma eller irriterade vänner om det är de som hjälper dig flytta.

Flyttkartonger och packmaterial

Räkna med att du behöver minst en flyttkartong per kvadratmeter. Men flytten blir både enklare och säkrare om du inte packar kartongerna alltför tungt. Skaffa därför gärna några kartonger extra för att kunna fördela packningen jämnt. Flyttkartonger fyllda med böcker blir lätt för tunga – ett alternativ som passar bra till just böcker är därför rullbara resväskor.

Något annat som behövs till flyttpackningen är packmaterial. Självklart kan du köpa både stötdämpande material och wellpapp, men ett både billigare och miljövänligare alternativ är att använda gammalt tidningspapper. En annan variant är att slå in ömtåligt gods i lakan och handdukar – som du ändå ska packa ner. Packtejp är också bra att ha och finns att köpa på exempelvis byggvaruhus.

Skaffa gärna märkpennor och färgkoordinera lådorna så blir det lättare att veta vilken kartong som innehåller vad.

 

Flyttpacka glas

  • Packa ömtåliga föremål enskilt. Var noga med att packa in varje enskilt föremål i stötdämpande material.
  • Packa med luft och gärna ett lager packmaterial i botten.
  • Använd textilier till packningen. Exempelvis rena strumpor till glas och vaser.
  • Packa ömtåliga föremål stående. 
  • Börja i tid och märk kartongerna med "ömtåligt".

Flytta själv eller anlita flyttfirma

Det finns för- och nackdelar med allt. Att flytta själv är billigt men att bära flyttkartonger är både tungt och tar tid. Att anlita flytthjälp är i sin tur bekvämt men kostar pengar och att hitta rätt flyttfirma för jobbet kräver sin research.

Om du vill flytta själv

Oavsett vad du väljer så är det smart att vara ute i god tid innan flytten. Om du väljer att flytta själv behöver du hyra flyttbil eller flyttsläp så tidigt som möjligt eftersom många flyttar vid samma tidpunkt i månaden. Kolla vilka mackar/hyrbilsfirmor nära dig som har flyttbilar/släp. Tänk på att ta i lite när du anger antal timmar du vill ha bilen – att flytta kan lätt dra ut på tiden. En annan sak som kan vara bra att kolla upp är försäkring. Se efter om ditt försäkringsbolag täcker om något händer med flyttbilen/släpet eller om uthyrningsstället erbjuder försäkring. Du behöver kanske även boka upp en och annan kompis för bärhjälp?

Om du vill anlita flyttfirma

Om du väljer att anlita en flyttfirma kan det vara bra att ha tid för att ta in offerter och sedan säkerställa att de är tillgängliga just den dagen du ska flytta. Ett bra knep när du letar flyttfirma är att fråga runt bland vänner och bekanta – de kanske har erfarenheter som gör att du vill kontakta eller undvika vissa firmor. Kontakta sedan de firmor du är intresserad av och be om offerter för hur mycket det skulle kosta att tömma och flytta ditt hem. Du kan sedan jämföra offerterna och förhandla priset. Seriösa flyttfirmor har försäkring som täcker om något skulle gå sönder i flytten. Men det kan vara värt att dubbelkolla detta – i vissa fall gäller den inte om du flyttpackat själv. Kolla även upp vad din hemförsäkring täcker vid flytt. Och om du vill vara snäll mot miljön – se till att anlita en miljöcertifierad firma.

Flyttpacka kläder

  • Rensa innan du börjar packa. Vilka plagg använder du egentligen, och vilka kan återvinna? 
  • Packa hängande kläder i soppåsar. Spara tid och undvik onödiga skrynklor.
  • Fyll ut halvfulla kartonger med kläder. 
  • Börja flyttpacka kläder tidigt. Men spara också lite underkläder, ett ombyte och något att sova i som du packar i en övernattningsväska på själva flyttdagen.

Rensa vid flytt

Att flytta är ett naturligt tillfälle att rensa och aktivt välja vad du vill ta med dig till den nya bostaden. Var metodisk och ta ett rum i taget, så känns inte uppgiften oöverstiglig.

Rensa, sälja och återvinna

Saker du inte behöver och inte använder är en tillgång som kan omvandlas till pengar. Om du har ett enskilt föremål du vet är värdefullt får du förmodligen mest pengar om du vänder dig till en specialist på det aktuella området. Annars är det enkelt och smidigt att sälja själv via köp- och säljsajter på internet. Har du en massa småprylar du vill bli av med och som du kan tänka dig att sälja för en liten slant är det en god idé att sälja på loppis. Antingen ordnar du en själv eller så håller du utkik efter de loppisar och bakluckevarianter som brukar anordnas lite varstans.

Skänka bort

Har du inte orken eller viljan att sälja sakerna du har rensat ut tar välgörenhetsorganisationer oftast tacksamt emot dem. Många organisationer erbjuder även hämtning av möbler och liknande.

Återanvändning är snällt mot miljön

Tänk på att om du köper eller säljer begagnade grejer jämfört med att köpa nya bidrar du till att spara energi och minska koldioxidutsläpp, och på köpet kan du tjäna en slant.

Genom att använda dina saker lite längre kan du också bidra till miljön eftersom det ofta är själva produktionen som är den stora boven. Visste du till exempel att en Iphone 7 genererar 56 kg koldioxid under sin livstid och nära 80 % av det kommer från tillverkningen av mobilen. Värt att tänka på.

(Källa: Apple iPhone 7 – Environmental report)

Rensa och slänga

Om du vill bli av med något som är trasigt eller som av någon annan anledning varken går att sälja eller skänka bort så lämna det till en återvinningscentral.

Återvinn gamla textilier

Tänk på att hantera gamla kläder rätt när du rensar ut inför flytten. Textil kräver mycket naturresurser, energi och kemikalier för att tillverkas så allt vi gör för att minska resursförbrukningen – smått som stort – är betydelsefullt. I snitt köper varje svensk 12,5 kg ny textil i form av kläder och hemtextil per år och 8 kg slängs. Kasta därför inte bara gamla kläder i soporna utan skänk, sälj eller återvinn dem! På nätet hittar du tjänster som hjälper dig med detta på ett smidigt sätt. Även många stora klädkedjor tar nuförtiden emot textilier för återvinning. De kläder som inte får ett andra liv kan ändå värma dig eftersom de förbränns till både el och värme. (Källa: Myrornas Hållbarhetsrapport 2015)

Lämna gamla läkemedel till Apoteket

Tänk på att vissa läkemedel som sprids i naturen, till exempel om du spolar ned dem i toaletten, kan orsaka hormonella förändringar hos fiskar och groddjur. Så se till att varken slänga eller spola ner dina gamla läkemedel, utan lämna in dem till ett apotek istället. De destruerar dem på ett säkert sätt.

Återvinn gammal elektronik

Elavfall innehåller en hel del farliga ämnen, men ofta även guld, silver och koppar som kan återvinnas och användas till annat. Plast, glas och andra metaller och material som elektronikprylarna är tillverkade av kan även de separeras och återvinnas var för sig. Det sparar både energi och naturresurser!

Certifiering: