Att bli sambo

Tips för dig som ska bli sambo

Att vakna upp bredvid den som gör dig allra gladast, förgylla vardagssysslor som tandborstning och källsortering med en puss och äta middag för två varje kväll. Visst är det härligt att bli sambos! Om du inte varit sambo tidigare har vi några tips inför att ni flyttar ihop.

Antagligen vill du inte tänka på något så deppigt som en separation mitt i nyförälskelsen. Men se sambolagen och samboavtal som kärlekens säkerhetsbälte – du använder det inte för att det ska gå illa, utan för att det ska gå bra, om det skulle gå illa.

Vad innebär sambolagen?

Sambolagen är förstås mycket mer detaljerad än vad vi förklarar här, så en superkort sammanfattning: som sambo har du inte samma juridiska fördelar som i ett äktenskap. Vad innebär då sambolagen?

Om du och en annan person bor ihop som par är ni sambor, och då gäller sambolagen automatiskt. Den gäller alltså inte för två kompisar som delar lägenhet. Syftet med sambolagen är att skydda den ekonomiskt svagare i samboförhållandet om ni skulle separera. Om du inte vill att sambolagen ska gälla kan du och din partner dock skriva ett samboavtal.

Sambolagen täcker bohag och samboegendom, det vill säga möbler, hushållsmaskiner och andra föremål ni köpt för att båda ska kunna använda i hemmet. Om ni separerar ska de här sakerna delas lika, oavsett om en person har betalat mer för till exempel en soffa. I praktiken delas sällan en soffa i två, utan istället görs en bodelning, där all samboegendom räknas ihop och pengavärdet av det delas sedan i hälften.

Sambolagen och er bostad

Om ni äger er bostad tillsammans, eller om du köpt in dig i din sambos bostadsrätt eller hus, så täcks bostaden av sambolagen. Men om din sambo äger en bostad som du inte har betalat för, har du inte rätt att kräva hälften av den vid en separation. Enda undantaget på det är om det finns speciella behov för en partner att få tillgång till den andres bostad – som att ni har ett barn ihop. Då får partnern som har rätt till bostaden helt enkelt betala ut den andra.

Det sambolagen inte täcker är saker som ni köpt innan ni träffades, eller sånt som köpts för privat bruk och fritid: cyklar, bilar, båtar, fritidshus och smycken.

Sambolagen gäller dessutom bara så länge ni båda är i livet. Om den ena dör är det upp till den andra att bestämma om det ska göras en bodelning. Vid en bodelning delas då bostad, möbler och saker med den avlidnes dödsbo, som kan vara den avlidnes föräldrar eller barn. Att din sambo skulle dö är förstås ännu tristare att föreställa sig, men för att undvika att hamna i en bodelning med den andres föräldrar kan ni skriva ett testamente.

Skriva samboavtal om sambolagen inte ska gälla

I vissa fall kan sambolagens bouppdelning kännas orättvis, till exempel om ni köper en gemensam bostad och den ena partnern betalar en mycket större del. Då kan ni teckna ett samboavtal, där ni helt enkelt avtalar bort att Sambolagen ska gälla och istället bestämmer vem som får vad vid en separation. För att avtalet inte ska ha luckor som den ena skulle kunna vinna på är det smart att ta hjälp av en jurist.

Den här texten är bara en kort version av Sambolagen, men här kan du läsa mer om lagen i sin helhet.

Välj förnybar el i nya hemmet

Vi har en vision som vi kallar solekonomi, det betyder att i framtiden ska all vår energi vara baserad på solen. Antingen så kommer den direkt via solpaneler och solfångare, eller indirekt via vattenkraft, vågkraft, vindkraft, biomassa eller jordvärme. Redan idag får alla Fortums elkunder energi som är förnybar och just nu ger vi en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100 % solkraft. Så byt elavtal om du inte redan gjort det!

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här