Att bli sambo

Tips för dig som ska bli sambo

Att vakna upp bredvid den som gör dig allra gladast, förgylla vardagssysslor som tandborstning och källsortering med en puss och äta middag för två varje kväll. Visst är det härligt att bli sambos! Om du inte varit sambo tidigare har vi några tips inför att ni flyttar ihop.

Antagligen vill du inte tänka på något så deppigt som en separation mitt i nyförälskelsen. Men se sambolagen och samboavtal som kärlekens säkerhetsbälte – du använder det inte för att det ska gå illa, utan för att det ska gå bra, om det skulle gå illa.  

Vad innebär sambolagen?

Sambolagen är förstås mycket mer detaljerad än vad vi förklarar här, så en superkort sammanfattning: som sambo har du inte samma juridiska fördelar som i ett äktenskap. Vad innebär då sambolagen?

Om du och en annan person bor ihop som par är ni sambor, och då gäller sambolagen automatiskt. Den gäller alltså inte för två kompisar som delar lägenhet. Syftet med sambolagen är att skydda den ekonomiskt svagare i samboförhållandet om ni skulle separera. Om du inte vill att sambolagen ska gälla kan du och din partner dock skriva ett samboavtal.

Sambolagen täcker bohag och samboegendom, det vill säga möbler, hushållsmaskiner och andra föremål ni köpt för att båda ska kunna använda i hemmet. Om ni separerar ska de här sakerna delas lika, oavsett om en person har betalat mer för till exempel en soffa. I praktiken delas sällan en soffa i två, utan istället görs en bodelning, där all samboegendom räknas ihop och pengavärdet av det delas sedan i hälften.

Sambolagen och er bostad

Om ni äger er bostad tillsammans, eller om du köpt in dig i din sambos bostadsrätt eller hus, så täcks bostaden av sambolagen. Men om din sambo äger en bostad som du inte har betalat för, har du inte rätt att kräva hälften av den vid en separation. Enda undantaget på det är om det finns speciella behov för en partner att få tillgång till den andres bostad – som att ni har ett barn ihop. Då får partnern som har rätt till bostaden helt enkelt betala ut den andra.

Det sambolagen inte täcker är saker som ni köpt innan ni träffades, eller sånt som köpts för privat bruk och fritid: cyklar, bilar, båtar, fritidshus och smycken.

Sambolagen gäller dessutom bara så länge ni båda är i livet. Om den ena dör är det upp till den andra att bestämma om det ska göras en bodelning. Vid en bodelning delas då bostad, möbler och saker med den avlidnes dödsbo, som kan vara den avlidnes föräldrar eller barn. Att din sambo skulle dö är förstås ännu tristare att föreställa sig, men för att undvika att hamna i en bodelning med den andres föräldrar kan ni skriva ett testamente.

Skriva samboavtal om sambolagen inte ska gälla

I vissa fall kan sambolagens bouppdelning kännas orättvis, till exempel om ni köper en gemensam bostad och den ena partnern betalar en mycket större del. Då kan ni teckna ett samboavtal, där ni helt enkelt avtalar bort att Sambolagen ska gälla och istället bestämmer vem som får vad vid en separation. För att avtalet inte ska ha luckor som den ena skulle kunna vinna på är det smart att ta hjälp av en jurist.

Den här texten är bara en kort version av Sambolagen, men här kan du läsa mer om lagen i sin helhet.

Flytta med ditt bredband

Om du flyttar till en lägenhet så kontakta din blivande hyresvärd eller bostadsrättsförening. De kan tala om för dig vilken leverantör av bredband de har och hur du ska gå till väga för att få tillgång till internet så fort du har flyttat in. Om du flyttar till ett hus eller radhus så kontakta din internetleverantör i god tid innan du flyttar.

Vem står på elavtalet?

Kom ihåg att det måste vara samma person som står på elavtalet som på elnätsavtalet.

Vem flyttar in efter dig?

Vet du vem som flyttar in i din bostad efter dig? Informera i så fall gärna om vilket datum elavtalet för bostaden slutar gälla så hen kommer ihåg att teckna ett eget.

Flytta telefoni till ny bostad

Har du fast telefoni och vill behålla telefonnumret när du byter bostad? Kontakta din operatör så hjälper de dig.

Teckna gasavtal

Flyttar du till en bostad med gasspis? I så fall behöver du teckna ett avtal för gas. Flyttar du dessutom ifrån en bostad med gas så behöver du kontakta ditt gasbolag för att säga upp ditt avtal när du ska flytta. Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig: 020-46 00 00.

Teckna eller säga upp vatten och avlopp

Om du flyttar till eller från ett hus eller radhus så kom ihåg att säga upp och/eller teckna nya avtal för vatten och avlopp.

Teckna eller säga upp sophämtning

Flyttar du från ett hus eller radhus till ett annat hus eller radhus? Kom ihåg att säga upp sophämtning för bostaden du flyttar ifrån och teckna sophämtning för bostaden du flyttar till.

Kompisar vid flytt – säg till i god tid

Om du planerar att ta hjälp av dina kompisar så kom ihåg att förvarna om flytten i god tid innan så de inte hinner boka upp sig på annat.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här