Att flytta hemifrån

Kunna laga den mat du vill, bestämma själv vilken tid du ska komma hem och inreda med saker som gör lägenheten till ett hem – ditt hem. Att flytta hemifrån är spännande, men också ovant och vuxet. Vilka saker behöver du skaffa? Vad behöver du fixa innan du flyttar och hur gör man en budget? Vi har samlat flytta hemifrån-tips så att du får stenkoll inför flytten.

Flytta hemifrån-lista  

Tips inför att du flyttar hemifrån.

När du väl bestämt dig för att flytta hemifrån vill du antagligen flytta direkt. Men ofta krävs det lite framförhållning för att få tag på ett eget boende. Du kan ställa dig i kö hos olika hyresvärdar, i bostadskö i de större städerna, kolla med dina vänner, i Facebookgrupper eller sidor som Blocket. Var och hur du kan bo beror på hur mycket du kan lägga på hyra. Med mer pengar kan du oftast bo mer centralt eller större, och kanske till och med köpa en lägenhet. Om du ska studera kan du bo billigare i studentboende, eller dela en lägenhet med andra.

När du väl hittat ditt boende är det viktigt att du skriver ett kontrakt, oavsett om du hyr i första- eller andrahand. Ett muntligt kontrakt gäller men blir svårare att bevisa om något skulle krångla. Besiktiga bostaden tillsammans med hyresvärden och notera om det finns några skador, så att du inte blir ansvarig för dem senare. Om du ska hyra i andrahand måste hyresvärden godkänna andrahandsuthyrningen, och det är smart att i kontraktet ta med en inventarieförteckning över eventuella möbler och liknande som finns i bostaden.   

Ha koll på kostnaderna när du flyttar hemifrån.

Att göra en budget kan kännas tråkigt, men ju bättre du planerar desto mer pengar får du över – pengar du kan göra roliga saker för.

Hyran brukar stå för en stor del av utgifterna, och den betalar du i förskott. Om du har bostadslån betalar du dessutom ränta och amorteringar. Sedan behöver du även el, hemförsäkring, bredband och mobil – vi återkommer till dem. I vissa bostäder får du även betala för vattnet du använder. Du kan också räkna med att lägga en del pengar på mat när du flyttar hemifrån. För dig som tänkte ha tv-mottagare (tv, tv som används som datorskärm, digitalbox, video med kanalväljare, inspelningsbar dvd-spelare eller dator med tv-kort) tillkommer Radio- och tv-avgift, och om du vill streama musik eller tv-serier får du betala för sådana abonnemang. I en större stad kan du behöva buss-, spårvagn- eller tunnelbanekort. I en mindre stad kanske du kan gå och cykla istället, eller göra tvärtom och skaffa bil. Utöver detta kommer du ha utgifter för kläder, hygienprodukter som tvål eller toapapper, kanske ett gymkort och kostnader för nöjen. Sedan är det ju bra att spara undan lite också.

Skaffa elavtal, hemförsäkring och bredband.

Se till att du har el redan från dagen du flyttar in i ditt nya boende. Kontakta oss så hjälper vi dig att teckna elavtal. Du behöver också ha en hemförsäkring som täcker din bostad, dina saker och till viss del även dig. Det bästa är om även hemförsäkringen gäller från dagen du flyttar, ifall något skulle gå sönder i flyttlasset. Sedan är det förstås skönt om du slipper vara utan internet, så skaffa bredbandsabonnemang i god tid. Antagligen har du redan ett mobilabonnemang, men om du inte betalat för det själv tidigare kan det vara värt att nu jämföra priset med andra abonnemang.

Flyttanmälan och eftersändning av posten

När du ska flytta gör du en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings-adress. Vill du dessutom försäkra dig om att eventuell post eftersänds till din nya adress anmäler du det till Adressändring.se.

När du anmäler eftersändning av posten till din nya adress kan du att få en blankett om att göra en flyttanmälan till Skatteverket hemskickad. Har du redan gjort en flyttanmälan till Skatteverket på deras hemsida behöver du inte skicka in den nya blanketten.

Checklista – saker att köpa när du flyttar hemifrån

Om du inte ska hyra en möblerad lägenhet kommer du behöva skaffa möbler och köksgrejer. Du kan välja att köpa allting nytt, eller spara pengar genom att kolla loppisar, billiga varuhus, under Bortskänkes på till exempel Blocket, eller med släkt och vänner om de har något att skänka. Vad du behöver köpa beror förstås på vad du redan äger, hur stor din lägenhet är, din inredningsstil och dina intressen – om du till exempel älskar att laga mat kommer du vilja ha fler köksgrejer.

Något alla borde ha är en brandvarnare. Sedan vill de flesta ha en säng, en soffa och ett matbord. En del vill också ha ett skrivbord, en tv-bänk, ett soffbord, ett sängbord, hallförvaring och fristående garderober. Du kanske vill ha elektronikprylar som dator, tv och spelkonsoler. I köket behöver du kastruller, stekpannor och stekredskap, ugnsfasta formar, potatisskalare, sax, knivar, skärbräda, glas, tallrikar och bestick. Du behöver textilier som täcke, kudde, sängkläder, handdukar, kökshandduk, duschdraperi och kanske gardiner. Dammsugare och andra städtillbehör, och kanske en hammare och skruvmejsel. Det här är bara det absolut nödvändigaste. Om du behöver mer inspiration kan du se dig om där du bor nu eller bildgoogla. Sedan finns det ofta flytta hemifrån-kit i de större möbelvaruhusen. Om det blev mycket att lägga på minnet kan du använda vår checklista. Där kan du själv ändra och lägga till de saker du behöver komma ihåg att köpa innan du flyttar.

Flytta in.

Det är mycket att fixa när du ska flytta hemifrån, men det viktigaste av allt är ändå själva flytten. Skaffa flyttkartonger och se till att ömtåliga saker är packade med tidningspapper eller något mjukt så att de inte går sönder. Sedan är det bara att boka hyrbil eller släp till flytten och muta vänner och familj med flyttpizza, så att du får lite bärhjälp.

Lycka till med flytten!

 

Flytta med ditt bredband

Om du flyttar till en lägenhet så kontakta din blivande hyresvärd eller bostadsrättsförening. De kan tala om för dig vilken leverantör av bredband de har och hur du ska gå till väga för att få tillgång till internet så fort du har flyttat in. Om du flyttar till ett hus eller radhus så kontakta din internetleverantör i god tid innan du flyttar.

Vem står på elavtalet?

Kom ihåg att det måste vara samma person som står på elavtalet som på elnätsavtalet.

Vem flyttar in efter dig?

Vet du vem som flyttar in i din bostad efter dig? Informera i så fall gärna om vilket datum elavtalet för bostaden slutar gälla så hen kommer ihåg att teckna ett eget.

Flytta telefoni till ny bostad

Har du fast telefoni och vill behålla telefonnumret när du byter bostad? Kontakta din operatör så hjälper de dig.

Teckna gasavtal

Flyttar du till en bostad med gasspis? I så fall behöver du teckna ett avtal för gas. Flyttar du dessutom ifrån en bostad med gas så behöver du kontakta ditt gasbolag för att säga upp ditt avtal när du ska flytta. Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig: 020-46 00 00.

Teckna eller säga upp vatten och avlopp

Om du flyttar till eller från ett hus eller radhus så kom ihåg att säga upp och/eller teckna nya avtal för vatten och avlopp.

Teckna eller säga upp sophämtning

Flyttar du från ett hus eller radhus till ett annat hus eller radhus? Kom ihåg att säga upp sophämtning för bostaden du flyttar ifrån och teckna sophämtning för bostaden du flyttar till.

Kompisar vid flytt – säg till i god tid

Om du planerar att ta hjälp av dina kompisar så kom ihåg att förvarna om flytten i god tid innan så de inte hinner boka upp sig på annat.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här