Flytta hemförsäkring

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring skyddar dig, din familj och ditt hem från oväntade olyckor. Vad som ingår i hemförsäkringen varierar något beroende på försäkringsbolaget, men generellt sett ingår följande skydd:

  • Egendomsskydd
  • Bostadsskydd
  • Flyttskydd
  • Reseskydd
  • Krisskydd
  • Ansvarsförsäkring
  • Rättsskydd
  • Överfallsskydd

Den typ av hemförsäkring du tecknar skiljer sig även något om du bor i exempelvis hyresrätt, bostadsrätt eller villa. 

Hemförsäkring när du flyttar

Din hemförsäkring är relativt enkel att ta med sig vid flytt. Du behöver bara kontakta försäkringsbolaget och se till att hemförsäkringen gäller det nya boendet från och med inflyttningsdatum.

Det kan vara så att din försäkringspremie förändras lite beroende på hur stor skillnad det är mellan ditt gamla och ditt nya boende. Oftast binds hemförsäkringen ett år i taget så se över om datumet sammanfaller med din flytt så kan du passa på att se över alternativen när du ändå sätter dig in i frågan.

Gäller din hemförsäkring vid själva flytten?

Det är också viktigt att du innan flytten kollar upp vad din hemförsäkring täcker. Villkoren hos de olika försäkringsbolagen kan skilja sig åt. Hos de flesta behöver du komplettera med en allriskförsäkring (det som i folkmun kallas ”drulleförsäkring”) för att du ska få ersättning om något går sönder under flytten. Har du dyr elektronik försäkrad via någon hemelektronikskedja är dessa oftast skyddade. Det kan vara en bra idé att kolla upp vad som är försäkrat och att försäkringen fortfarande är giltig.

Flytta med ditt bredband

Om du flyttar till en lägenhet så kontakta din blivande hyresvärd eller bostadsrättsförening. De kan tala om för dig vilken leverantör av bredband de har och hur du ska gå till väga för att få tillgång till internet så fort du har flyttat in. Om du flyttar till ett hus eller radhus så kontakta din internetleverantör i god tid innan du flyttar.

Vem står på elavtalet?

Kom ihåg att det måste vara samma person som står på elavtalet som på elnätsavtalet.

Vem flyttar in efter dig?

Vet du vem som flyttar in i din bostad efter dig? Informera i så fall gärna om vilket datum elavtalet för bostaden slutar gälla så hen kommer ihåg att teckna ett eget.

Flytta telefoni till ny bostad

Har du fast telefoni och vill behålla telefonnumret när du byter bostad? Kontakta din operatör så hjälper de dig.

Teckna gasavtal

Flyttar du till en bostad med gasspis? I så fall behöver du teckna ett avtal för gas. Flyttar du dessutom ifrån en bostad med gas så behöver du kontakta ditt gasbolag för att säga upp ditt avtal när du ska flytta. Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig: 020-46 00 00.

Teckna eller säga upp vatten och avlopp

Om du flyttar till eller från ett hus eller radhus så kom ihåg att säga upp och/eller teckna nya avtal för vatten och avlopp.

Teckna eller säga upp sophämtning

Flyttar du från ett hus eller radhus till ett annat hus eller radhus? Kom ihåg att säga upp sophämtning för bostaden du flyttar ifrån och teckna sophämtning för bostaden du flyttar till.

Kompisar vid flytt – säg till i god tid

Om du planerar att ta hjälp av dina kompisar så kom ihåg att förvarna om flytten i god tid innan så de inte hinner boka upp sig på annat.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här