Flytta själv eller anlita flyttfirma

Det finns för- och nackdelar med allt. Att flytta själv är billigt men att bära flyttkartonger är både tungt och tar tid. Att anlita flytthjälp är i sin tur bekvämt men kostar pengar och att hitta rätt flyttfirma för jobbet kräver sin research.

Om du vill flytta själv

Oavsett vad du väljer så är det smart att vara ute i god tid innan flytten. Om du väljer att flytta själv behöver du hyra flyttbil eller flyttsläp så tidigt som möjligt eftersom många flyttar vid samma tidpunkt i månaden. Kolla vilka mackar/hyrbilsfirmor nära dig som har flyttbilar/släp. Tänk på att ta i lite när du anger antal timmar du vill ha bilen – att flytta kan lätt dra ut på tiden. En annan sak som kan vara bra att kolla upp är försäkring. Se efter om ditt försäkringsbolag täcker om något händer med flyttbilen/släpet eller om uthyrningsstället erbjuder försäkring. Du behöver kanske även boka upp en och annan kompis för bärhjälp?

Om du vill anlita flyttfirma

Om du väljer att anlita en flyttfirma kan det vara bra att ha tid för att ta in offerter och sedan säkerställa att de är tillgängliga just den dagen du ska flytta. Ett bra knep när du letar flyttfirma är att fråga runt bland vänner och bekanta – de kanske har erfarenheter som gör att du vill kontakta eller undvika vissa firmor. Kontakta sedan de firmor du är intresserad av och be om offerter för hur mycket det skulle kosta att tömma och flytta ditt hem. Du kan sedan jämföra offerterna och förhandla priset. Seriösa flyttfirmor har försäkring som täcker om något skulle gå sönder i flytten. Men det kan vara värt att dubbelkolla detta – i vissa fall gäller den inte om du flyttpackat själv. Kolla även upp vad din hemförsäkring täcker vid flytt. Och om du vill vara snäll mot miljön – se till att anlita en miljöcertifierad firma.

Flytta med ditt bredband

Om du flyttar till en lägenhet så kontakta din blivande hyresvärd eller bostadsrättsförening. De kan tala om för dig vilken leverantör av bredband de har och hur du ska gå till väga för att få tillgång till internet så fort du har flyttat in. Om du flyttar till ett hus eller radhus så kontakta din internetleverantör i god tid innan du flyttar.

Vem står på elavtalet?

Kom ihåg att det måste vara samma person som står på elavtalet som på elnätsavtalet.

Vem flyttar in efter dig?

Vet du vem som flyttar in i din bostad efter dig? Informera i så fall gärna om vilket datum elavtalet för bostaden slutar gälla så hen kommer ihåg att teckna ett eget.

Flytta telefoni till ny bostad

Har du fast telefoni och vill behålla telefonnumret när du byter bostad? Kontakta din operatör så hjälper de dig.

Teckna gasavtal

Flyttar du till en bostad med gasspis? I så fall behöver du teckna ett avtal för gas. Flyttar du dessutom ifrån en bostad med gas så behöver du kontakta ditt gasbolag för att säga upp ditt avtal när du ska flytta. Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig: 020-46 00 00.

Teckna eller säga upp vatten och avlopp

Om du flyttar till eller från ett hus eller radhus så kom ihåg att säga upp och/eller teckna nya avtal för vatten och avlopp.

Teckna eller säga upp sophämtning

Flyttar du från ett hus eller radhus till ett annat hus eller radhus? Kom ihåg att säga upp sophämtning för bostaden du flyttar ifrån och teckna sophämtning för bostaden du flyttar till.

Kompisar vid flytt – säg till i god tid

Om du planerar att ta hjälp av dina kompisar så kom ihåg att förvarna om flytten i god tid innan så de inte hinner boka upp sig på annat.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här