Flytta till hus

Det finns mycket att tänka på när det är dags att flytta till hus. När de flesta byter bostad blir det ju oftast till något större, med fler rum, och kanske sker det på grund av tillökning i familjen. Det gör att det kan kräva större planering och insatser. Allt som man behöver tänka på vid flytt till lägenhet gäller självklart även vid flytt till villa eller radhus; elavtal, bredband, adressändring med mera måste fixas. Men, det finns även ytterligare bestyr att ha i åtanke vid flytt till hus:

Sophämtning

För att någon ska komma förbi huset och hämta soporna behöver man teckna ett abonnemang för det. Det är så klart viktigt att detta är löst redan innan inflyttningen. Hör av dig till kommunen huset ligger i för att få hjälp med detta. 

Matavfallshämtning

Hämtning av matavfall ingår ofta i det vanliga sophämtningsabonnemanget, men det är alltid bra att dubbelkolla.

Källsortering

Lägenhetshus har ofta soprum eller liknande för att hantera källsortering, men efter en flytt till hus behöver man ofta lösa källsorteringen själv. Det kan därför vara bra att kolla upp var närmsta återvinningscentral ligger.

Vatten

Det behövs även ett avtal för att få rinnande vatten levererat till huset. Det fungerar precis som ett elavtal – måste sägas upp i gamla bostaden och tecknas nytt i nya. Vänd dig till din kommun för att få hjälp med vatten och avlopp.

Larm

För att öka säkerhet och trygghet i nya boendet, och slippa bli av med allt från datorer till smycken, så kan det vara en bra idé att skaffa larm till villan eller radhuset. Och varför inte att man grannar emellan hjälper till att hålla koll på varandras hus.

Flytta med ditt bredband

Om du flyttar till en lägenhet så kontakta din blivande hyresvärd eller bostadsrättsförening. De kan tala om för dig vilken leverantör av bredband de har och hur du ska gå till väga för att få tillgång till internet så fort du har flyttat in. Om du flyttar till ett hus eller radhus så kontakta din internetleverantör i god tid innan du flyttar.

Vem står på elavtalet?

Kom ihåg att det måste vara samma person som står på elavtalet som på elnätsavtalet.

Vem flyttar in efter dig?

Vet du vem som flyttar in i din bostad efter dig? Informera i så fall gärna om vilket datum elavtalet för bostaden slutar gälla så hen kommer ihåg att teckna ett eget.

Flytta telefoni till ny bostad

Har du fast telefoni och vill behålla telefonnumret när du byter bostad? Kontakta din operatör så hjälper de dig.

Teckna gasavtal

Flyttar du till en bostad med gasspis? I så fall behöver du teckna ett avtal för gas. Flyttar du dessutom ifrån en bostad med gas så behöver du kontakta ditt gasbolag för att säga upp ditt avtal när du ska flytta. Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig: 020-46 00 00.

Teckna eller säga upp vatten och avlopp

Om du flyttar till eller från ett hus eller radhus så kom ihåg att säga upp och/eller teckna nya avtal för vatten och avlopp.

Teckna eller säga upp sophämtning

Flyttar du från ett hus eller radhus till ett annat hus eller radhus? Kom ihåg att säga upp sophämtning för bostaden du flyttar ifrån och teckna sophämtning för bostaden du flyttar till.

Kompisar vid flytt – säg till i god tid

Om du planerar att ta hjälp av dina kompisar så kom ihåg att förvarna om flytten i god tid innan så de inte hinner boka upp sig på annat.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här