Flyttstäda själv eller anlita städfirma

Att flyttstäda är en viktig komponent i flytten – det är till och med så att du kan bli skyldig att betala kostnaden för en städfirma om du misslyckas med den.

Om du flyttar från en hyresrätt är det ofta hyresvärden som genomför städbesiktningen för att se till att städningen blivit ordentligt gjord. Flyttar du från en bostadsrätt, radhus eller villa är det köparen själv som kontrollerar städningen.

Vad ingår i en flyttstädning?

Det är viktigt att du vet vad som ingår i en flyttstädning om du väljer att göra den själv. I vår checklista har vi listat det du behöver komma ihåg att städa innan du flyttar. Bland våra städtips kan du läsa om hur du kan städa mer miljövänligt.

Att anlita städfirma

Om du vill anlita en städfirma kan du räkna med att behöva lägga tid på att hitta en pålitlig firma, begära in offerter och jämföra priser – å andra sidan slipper du sedan lägga en tanke på dammiga lister och smutsiga hörn. Här kommer några korta och snabba tips:

  • Glöm inte att du kan nyttja RUT avdraget för flyttstädningen
  • Fråga kompisar om deras erfarenheter
  • Läs recensioner innan du gör valet

Flytta med ditt bredband

Om du flyttar till en lägenhet så kontakta din blivande hyresvärd eller bostadsrättsförening. De kan tala om för dig vilken leverantör av bredband de har och hur du ska gå till väga för att få tillgång till internet så fort du har flyttat in. Om du flyttar till ett hus eller radhus så kontakta din internetleverantör i god tid innan du flyttar.

Vem står på elavtalet?

Kom ihåg att det måste vara samma person som står på elavtalet som på elnätsavtalet.

Vem flyttar in efter dig?

Vet du vem som flyttar in i din bostad efter dig? Informera i så fall gärna om vilket datum elavtalet för bostaden slutar gälla så hen kommer ihåg att teckna ett eget.

Flytta telefoni till ny bostad

Har du fast telefoni och vill behålla telefonnumret när du byter bostad? Kontakta din operatör så hjälper de dig.

Teckna gasavtal

Flyttar du till en bostad med gasspis? I så fall behöver du teckna ett avtal för gas. Flyttar du dessutom ifrån en bostad med gas så behöver du kontakta ditt gasbolag för att säga upp ditt avtal när du ska flytta. Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig: 020-46 00 00.

Teckna eller säga upp vatten och avlopp

Om du flyttar till eller från ett hus eller radhus så kom ihåg att säga upp och/eller teckna nya avtal för vatten och avlopp.

Teckna eller säga upp sophämtning

Flyttar du från ett hus eller radhus till ett annat hus eller radhus? Kom ihåg att säga upp sophämtning för bostaden du flyttar ifrån och teckna sophämtning för bostaden du flyttar till.

Kompisar vid flytt – säg till i god tid

Om du planerar att ta hjälp av dina kompisar så kom ihåg att förvarna om flytten i god tid innan så de inte hinner boka upp sig på annat.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här