Flyttpacka och rensa ut

När det kommer till vissa saker, som att packa ner alla sina ägodelar i flyttkartonger, kan det vara svårt att veta var man ska börja. Här kan du därför hitta tips på allt från hur du organiserar flyttpackningen med t ex färgmärkning av flyttlådor till smarta knep på hur du kan tänka när du rensar bland dina saker.

Återvinn gammal elektronik

Elavfall innehåller en hel del farliga ämnen, men ofta även guld, silver och koppar, vilket kan återvinnas och användas till annat. Plast, glas och andra metaller och material kan även de separeras och återvinnas var för sig. Det sparar både energi och naturresurser. Så tänk på att sälja eller återvinna all gammal elektronik du rensar ut. På så sätt kommer inte gifter ut i naturen heller.

Lämna gamla läkemedel till Apoteket

Tänk på att vissa läkemedel som sprids i naturen, till exempel om du spolar ned dem, kan orsaka hormonella förändringar hos fiskar och groddjur. Så se till att varken slänga eller spola ner dina gamla läkemedel, utan lämna in dem till ett apotek istället. De destruerar dem på ett säkert sätt.

Organisera packningen

Ju tidigare du kan börja organisera din flyttpackning desto bättre. Då har du mycket tid på dig att rensa och sälja det du inte vill ha kvar, införskaffa begagnade flyttkartonger och lösa problem som dyker upp under vägen. När det kommer till själva packandet brukar det vara smart att flyttpacka ett rum i taget – på så sätt minskar du risken att något tappas bort för att det hamnar i fel låda. Märk sedan flyttkartongerna med vilket rum de ska till och vad de innehåller.

Grovpacka

När du flyttpackar kan det vara bra att börja med de rum du sällan är i som t ex källare, vind och förråd. De rummen kan du börja packa långt innan du börjar med övrig flyttpackning. Gå sedan igenom rummen i bostaden, rum för rum, och packa ner sådant som du inte kommer att behöva innan flytten.

Slutpacka smart

Packa ner belysningen sist av allt – den kommer att behövas sist i gamla bostaden och först i den nya. Börja istället med att packa ner sakerna rum för rum och märk kartongerna med det rum i den nya bostaden som de ska till. Packa även en låda med det du kommer att behöva under det första dygnet i nya bostaden – så slipper du ägna första morgonen till att fundera på vilken flyttlåda du lagt favoritkoppen i.

Rensa och sälja

Saker som du inte behöver och inte använder är en tillgång som kan omvandlas till pengar. Om du har ett enskilt föremål som du vet är värdefullt får du förmodligen mest pengar om du vänder dig till en specialist på det aktuella området. Annars är det enkelt och smidigt att sälja själv via köp- och säljsajter på internet! Har du en massa småprylar som du vill bli av med och som du kan tänka dig att sälja för en liten slant så är det en god idé att sälja på loppis. Antingen så ordnar du en själv eller så håller du utkik efter de loppisar och bakluckevarianter som brukar anordnas lite varstans.

Rensa och slänga

Om du vill bli av med något som är trasigt eller som av någon annan anledning varken går att sälja eller skänka bort så lämna det till en återvinningscentral.

Skänka bort

Har du inte orken eller viljan att sälja sakerna som du har rensat ut så tar välgörenhetsorganisationer oftast tacksamt emot dem. Många organisationer erbjuder även hämtning för möbler och liknande.

Spara saker i bra skick

De flesta av oss samlar på oss massor med ”bra-att-ha-grejer” som mest blir liggande i väntan på att de ska behövas. Det här är ju inget problem om man har obegränsat med utrymme. Men det har man ju sällan. Gå igenom dina gömda skatter, lyft upp dem och håll dem i handen. Tänk sedan: ”handen på hjärtat, kommer jag använda den här saken igen?” Det är klart att du inte ska göra dig av med allt som du inte använder dagligen. Men se då till att sakerna du sparar är i ett bra skick och att du förpackar dem och märker dem tydligt. Förvara dem sedan på ett överskådligt och genomtänkt sätt, så att du verkligen hittar dem när ”en vacker dag” inträffar och du behöver dem igen.

Rensa bland sakerna

Att flytta är ett naturligt tillfälle att rensa och aktivt välja vad du vill ta med dig in i den nya bostaden. Ett bra tips är att ta ett rum i taget, se varje sak i rummet och sedan välja eller välja bort den.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista