Lämna gamla läkemedel till Apoteket

Tänk på att vissa läkemedel som sprids i naturen, till exempel om du spolar ned dem, kan orsaka hormonella förändringar hos fiskar och groddjur. Så se till att varken slänga eller spola ner dina gamla läkemedel, utan lämna in dem till ett apotek istället. De destruerar dem på ett säkert sätt.  

Återvinn gammal elektronik

Elavfall innehåller en hel del farliga ämnen, men ofta även guld, silver och koppar, vilket kan återvinnas och användas till annat. Plast, glas och andra metaller och material kan även de separeras och återvinnas var för sig. Det sparar både energi och naturresurser. Så tänk på att sälja eller återvinna all gammal elektronik du rensar ut. På så sätt kommer inte gifter ut i naturen heller.

Lämna gamla läkemedel till Apoteket

Tänk på att vissa läkemedel som sprids i naturen, till exempel om du spolar ned dem, kan orsaka hormonella förändringar hos fiskar och groddjur. Så se till att varken slänga eller spola ner dina gamla läkemedel, utan lämna in dem till ett apotek istället. De destruerar dem på ett säkert sätt.  

Återvinn gamla textilier

Tänk på att hantera gamla kläder rätt när du rensar ut inför flytten. Textil kräver mycket naturresurser, energi och kemikalier för att tillverkas så allt vi gör för att minska resursförbrukningen – smått som stort – är betydelsefullt. I snitt köper varje svensk 12,5 kg ny textil i form av kläder och hemtextil per år och 8 kg slängs. Så kasta inte bara gamla kläder i soporna – skänk, sälj eller återvinn dem! På nätet hittar du tjänster som hjälper dig med detta på ett smidigt sätt. De kläder som inte får ett andra liv kan ändå värma dig eftersom de förbränns till både el och värme. (Källa: Myrornas Hållbarhetsrapport 2015)

Organisera packningen

Ju tidigare du kan börja organisera din flyttpackning desto bättre. Då har du mycket tid på dig att rensa och sälja det du inte vill ha kvar, införskaffa begagnade flyttkartonger och lösa problem som dyker upp under vägen. När det kommer till själva packandet brukar det vara smart att flyttpacka ett rum i taget – på så sätt minskar du risken att något tappas bort för att det hamnar i fel låda. Märk sedan flyttkartongerna med vilket rum de ska till och vad de innehåller.

Använd begagnade kartonger och tidningar

Tänk på att om du använder begagnade kartonger och tidningar att packa med istället för att köpa nya flyttkartonger och packpapper så sparar du på naturens resurser. Använder du även begagnade flyttkartonger som är gjorda av återvunnet material så är det såklart ännu bättre. Begagnade kan du hitta på sajter som Blocket och Tradera eller i lokala köp-, sälj- och skänkes-grupper på Facebook. Och när kartongerna inte går att använda längre så ska du lämna dem till materialåtervinningen där de kanske kan bli nya flyttkartonger igen. (Källa: Återvinningsindustrierna)

Grovpacka

När du flyttpackar kan det vara bra att börja med de rum du sällan är i som t ex källare, vind och förråd. De rummen kan du börja packa långt innan du börjar med övrig flyttpackning. Gå sedan igenom rummen i bostaden, rum för rum, och packa ner sådant som du inte kommer att behöva innan flytten.

Slutpacka smart

Packa ner belysningen sist av allt – den kommer att behövas sist i gamla bostaden och först i den nya. Börja istället med att packa ner sakerna rum för rum och märk kartongerna med det rum i den nya bostaden som de ska till. Packa även en låda med det du kommer att behöva under det första dygnet i nya bostaden – så slipper du ägna första morgonen till att fundera på vilken flyttlåda du lagt favoritkoppen i.

Rensa och sälja

Saker som du inte behöver och inte använder är en tillgång som kan omvandlas till pengar. Om du har ett enskilt föremål som du vet är värdefullt får du förmodligen mest pengar om du vänder dig till en specialist på det aktuella området. Annars är det enkelt och smidigt att sälja själv via köp- och säljsajter på internet! Har du en massa småprylar som du vill bli av med och som du kan tänka dig att sälja för en liten slant så är det en god idé att sälja på loppis. Antingen så ordnar du en själv eller så håller du utkik efter de loppisar och bakluckevarianter som brukar anordnas lite varstans.

Rensa och slänga

Om du vill bli av med något som är trasigt eller som av någon annan anledning varken går att sälja eller skänka bort så lämna det till en återvinningscentral.

Skänka bort

Har du inte orken eller viljan att sälja sakerna som du har rensat ut så tar välgörenhetsorganisationer oftast tacksamt emot dem. Många organisationer erbjuder även hämtning för möbler och liknande.

Rensa bland sakerna

Att flytta är ett naturligt tillfälle att rensa och aktivt välja vad du vill ta med dig in i den nya bostaden. Ett bra tips är att ta ett rum i taget, se varje sak i rummet och sedan välja eller välja bort den.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här