Vad ingår i flyttstädning?

I en flyttstädning ingår bland annat att:

  • torka golv och rengöra skåp, men även att rengöra tak och väggar
  • rengöra bakom elementen
  • rensa avlopp och rengöra avloppsbrunn
  • rengöra ugnen både invändigt och utvändigt
  • rengöra dörrar

Ett bra tips är att tänka på hur du själv skulle vilja finna bostaden om du flyttade in – så rent som möjligt, eller hur? Ta en titt i vår checklista för att se samtliga moment du inte får missa när du flyttstädar.

Målet med flyttstädningen är att bostaden du flyttar från ska bli grundligt ren inför att nästa person ska flytta in. Det är till och med så att du kan behöva betala kostnaden för en städfirma om din städning inte håller måttet. Om du bor i en hyresrätt är det ofta hyresvärden som besiktigar städningen och ser till att inga områden har glömts bort.

Flyttar du till en bostadsrätt eller ett hus är det köparen som avgör om städningen blivit ordentligt gjord. Höga krav på dig som städar med andra ord – å andra sidan får förhoppningsvis även du sedan flytta in i en flyttstädad bostad.

I vår checklista har vi listat det du behöver komma ihåg att städa innan du flyttar. Om du istället vill anlita ett proffs för att göra jobbet finns det mängder av städfirmor att välja bland.

Flyttstäda bostaden

I en flyttstädning ingår bl a att torka alla golv och rengöra skåp, garderoberna samt dörrarna. Väggarna, elementen samt bakom dem och taket ska också rengöras. I vår checklista har vi listat vad du behöver komma ihåg att städa innan du flyttar.

Flyttstäda med miljövänliga rengöringsmedel

Tänk på, att om du städar med naturliga eller miljömärkta medel, så släpps mindre gifter ut i sjöar och hav. Då minskar du också ditt bidrag till algblomningen. Så om du städar själv, handla alltid rengöringsmedel som är märkt med ”Bra miljöval” eller ”Svanen”– håll utkik efter fåglarna helt enkelt. Men bäst är ändå att använda en svabb och lite ljummet vatten. Det löser lätt lite kladd på golvet. Annars är miljömärkt såpa ett skonsamt universalmedel som fixar många utmaningar både i köket och i badrummet.

Flyttstäda badrummet

Rengör inuti, utanpå och runt toalettstolen. Handfatet och under handfatet, alla rör och allt kakel samt kakelfogar skall också rengöras. Kom ihåg att om du har badkar skall du även göra rent i det, under det och badkarsfronten. Och glöm inte att rensa golvbrunnen!

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista