Att flyttstäda själv eller inte

Oavsett om du väljer att städa själv eller ta in en städfirma så tänk på att vara ute i god tid. Att flyttstäda själv kräver tid, både för planering innan och för själva städandet.

Bland våra andra tips kan du läsa mer om hur du kan organisera din flyttstädning. Väljer du istället att anlita en städfirma så behöver du tid för förarbete som research om de olika företagen samt att ta in och jämföra offerter. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Att städa själv är billigare och det kan vara skönt att slippa en extra kostnad mitt i flytten. Att anlita en städfirma kostar pengar men sparar dig tid då du slipper återvända till den gamla bostaden för att städa.

Det är klokt att fråga vänner och bekanta om de har några erfarenheter. På det sättet kan du få tips på städfirmor att kontakta eller rent av undvika. När du sedan tar in offerter så för en dialog – kanske de kan gå ner i pris om du fått ett lägre erbjudande av någon annan. Fråga också efter garanti på att de gör om städningen om hyresvärden/personen som flyttar in efter dig inte är nöjd. Om de inte har en sådan garanti är det du själv som skyldig att städa igen eller anlita ännu en städfirma för att göra jobbet. Kontrollera alltid städningen själv innan tillträdesdagen och be personen som flyttar in att kontakta dig om hen inte är nöjd. Var noga med att kontrollera att städfirman bl a har:

  • Städat bakom vitvaror
  • Städat i och runt toalettstolen
  • Rensat avlopp
  • Torkat lister
  • Städat bakom elementen
  • Torkat ur garderoberna
  • Putsat handtag och kranar
  • Gjort rent taket och väggarna från damm

Om du vill nyttja Rut-avdraget när du anlitar städfirma så ta upp det med städfirman redan när du ber om offerten. Du kan läsa mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida.

Flyttstäda bostaden

I en flyttstädning ingår bl a att torka alla golv och rengöra skåp, garderoberna samt dörrarna. Väggarna, elementen samt bakom dem och taket ska också rengöras. I vår checklista har vi listat vad du behöver komma ihåg att städa innan du flyttar.

Flyttstäda med miljövänliga rengöringsmedel

Tänk på, att om du städar med naturliga eller miljömärkta medel, så släpps mindre gifter ut i sjöar och hav. Då minskar du också ditt bidrag till algblomningen. Så om du städar själv, handla alltid rengöringsmedel som är märkt med ”Bra miljöval” eller ”Svanen”– håll utkik efter fåglarna helt enkelt. Men bäst är ändå att använda en svabb och lite ljummet vatten. Det löser lätt lite kladd på golvet. Annars är miljömärkt såpa ett skonsamt universalmedel som fixar många utmaningar både i köket och i badrummet.

Flyttstäda badrummet

Rengör inuti, utanpå och runt toalettstolen. Handfatet och under handfatet, alla rör och allt kakel samt kakelfogar skall också rengöras. Kom ihåg att om du har badkar skall du även göra rent i det, under det och badkarsfronten. Och glöm inte att rensa golvbrunnen!

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen. Få rabatt!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt bra start på ditt nya boende! Just nu får du en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer oss som elleverantör.

Bli kund här