Husmorstips för att städa köket

Ett enkelt sätt att leva lite mer miljövänligt är att låta bli skadliga rengöringsmedel. Här hittar du några husmorstips på hur du kan städa eller flyttstäda köket.

 • När du stängt av och städat ditt kylskåp och din frys kan du sätta in en kopp med kaffebönor – de hjälper mot den lite unkna lukten som brukar uppstå.
 • Rengör ugnen genom att sätta in en ugnssäker skål med ättika, sätt ugnen på 50 grader och låt verka i 45 minuter. Sedan är det bara att torka rent.
 • Gör rent din mikrovågsugn genom att mikra några skivor citron i en skål med vatten. Ungefär 5 minuter brukar vara lämpligt – torka sedan insidan av mikrovågsugnen så den blir ren och torr.

Flyttstäda bostaden

I en flyttstädning ingår bl a att torka alla golv och rengöra skåp, garderoberna samt dörrarna. Väggarna, elementen samt bakom dem och taket ska också rengöras. I vår checklista har vi listat vad du behöver komma ihåg att städa innan du flyttar.

Att flyttstäda själv eller inte

Oavsett om du väljer att städa själv eller ta in en städfirma så tänk på att vara ute i god tid. Att flyttstäda själv kräver tid, både för planering innan och för själva städandet. Bland våra andra tips kan du läsa mer om hur du kan organisera din flyttstädning. Väljer du istället att anlita en städfirma så behöver du tid för förarbete som research om de olika företagen samt att ta in och jämföra offerter. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Att städa själv är billigare och det kan vara skönt att slippa en extra kostnad mitt i flytten. Att anlita en städfirma kostar pengar men sparar dig tid då du slipper återvända till den gamla bostaden för att städa. Det är klokt att fråga vänner och bekanta om de har några erfarenheter. På det sättet kan du få tips på städfirmor att kontakta eller rent av undvika. När du sedan tar in offerter så för en dialog – kanske de kan gå ner i pris om du fått ett lägre erbjudande av någon annan. Fråga också efter garanti på att de gör om städningen om hyresvärden/personen som flyttar in efter dig inte är nöjd. Om de inte har en sådan garanti är det du själv som skyldig att städa igen eller anlita ännu en städfirma för att göra jobbet. Kontrollera alltid städningen själv innan tillträdesdagen och be personen som flyttar in att kontakta dig om hen inte är nöjd. Var noga med att kontrollera att städfirman bl a har:

 • Städat bakom vitvaror
 • Städat i och runt toalettstolen
 • Rensat avlopp
 • Torkat lister
 • Städat bakom elementen
 • Torkat ur garderoberna
 • Putsat handtag och kranar
 • Gjort rent taket och väggarna från damm
Om du vill nyttja Rut-avdraget när du anlitar städfirma så ta upp det med städfirman redan när du ber om offerten. Du kan läsa mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida.

Organisera flyttstädningen

För att kunna göra en riktigt grundlig flyttstädning behöver bostaden vara tom. Det är därför bra om inflyttningsdagen och utflyttningsdagen kan överlappa med ett par dagar så att du har tid på dig att städa. Du kan redan innan börja planera och skapa ett system för hur just din flyttstädning ska se ut. Har du t ex garage, balkong eller förråd? I så fall ska även dessa städas. Vad passar bäst att börja med för dig? Städa ett rum i taget. Ett smart sätt är att börja uppifrån i varje rum och sedan arbeta sig ner. På så sätt slipper du smutsa ner ett rengjort golv med damm och smuts från tak och lister utan kan städa effektivt. Om du har få eller inga dagar mellan inflyttningsdag och utflyttningsdag så kan du redan innan flytten börja städa utrymmen du sällan använder, som t ex förråd och garderober. Även fönster kan putsas en tid innan utflytt. Saker som tar tid, t ex att skrubba kakelfogarna i badrummet, kan du göra någon vecka innan utflytt så går det snabbt att fräscha upp dem när det sedan är dags för den stora flyttstädningen. I vår checklista har vi listat vad du behöver komma ihåg att städa innan du flyttar.

Flyttstäda spisen och resten av köket

Kom ihåg att både rengöra spisens ovansida (inklusive kokplattorna), undersida och dess sidor. Även väggarna runt spisen, spisfläkten, kåpan, filtret, ugnen och värmeskåpet skall rengöras. Diska dessutom alla galler och plåtar. Glöm inte att göra rent diskbänken, vasken, kaklet och kakelfogarna. I en flyttstädning ingår även bl a att torka av alla lister, skåpen, skåpluckorna och att rengöra dörren. Kylskåpet ska också städas in- och utvändigt och frysen ska frostas av.

Återställa väggar

En bostadsrätt säljs i befintligt skick. Det innebär att du, när du flyttar, inte har ansvar för att t ex täcka igen hål som fanns när kontraktet skrevs. Flyttar du däremot från en hyresrätt så behöver du med största sannolikhet återställa väggarna från hål efter t ex tavlor, tv och hyllor. Kontakta din hyresvärd för att få veta vad som gäller för dig. Vissa hyresvärdar vill att du både spacklar och tapetserar/målar över hålen medan andra är nöjda om du bara spacklar. Spacklar gör du enklast med spackel och en spackelspade – försök att inte smeta ut så mycket spackel runt hålet utan fylla det så diskret som möjligt.

Tvätta fönster

Vi alla vet hur svårt det kan vara att bli riktigt nöjd när man tvättar sina fönster. Det blir nästan aldrig bra. Det Du kan på ett enkelt sätt blanda en egen, minst lika effektiv, blandning med saker som de flesta har hemma i lägenheten. Det är dessutom ett betydligt mer miljövänligt sätt att tvätta dina fönster på.

Vad behövs för att tvätta fönster?

Här är ett enkelt recept för rena rutor:
 • En vattenfylld hink (5 liter varmt vatten)
 • Diskmedel och ättiksprit
 • Svamp
 • Fönsterraka
 • Trasor

Tvätta fönster – steg för steg

 • Häll i 0,5 dl ättiksprit och några droppar diskmedel i vattnet.
 • Doppa svampen och vrid ur den så den är blöt men utan att det rinner vatten från den.
 • Gnugga rutan med svampen och dra fönsterrakan uppifrån och ner utan att stanna.
 • Torka av fönsterrakan mellan gångerna så att du blir av med smutsen från fönstren och den blir torr inför nästa drag.
Avsluta med att torka av kanterna på fönstret med trasan.  

Flyttstäda med miljövänliga rengöringsmedel

Tänk på, att om du städar med naturliga eller miljömärkta medel, så släpps mindre gifter ut i sjöar och hav. Då minskar du också ditt bidrag till algblomningen. Så om du städar själv, handla alltid rengöringsmedel som är märkt med ”Bra miljöval” eller ”Svanen”– håll utkik efter fåglarna helt enkelt. Men bäst är ändå att använda en svabb och lite ljummet vatten. Det löser lätt lite kladd på golvet. Annars är miljömärkt såpa ett skonsamt universalmedel som fixar många utmaningar både i köket och i badrummet. Några husmorstips:

 • Ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp.
 • Grillgaller: Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i Coca-Cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen.
 • Spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av. Eller om du vill bli av med riktigt ingrodd smuts; häll på ättika och strö sedan över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.
 • Diskbänk: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp.
 • Kyl och frys: Rostfritt stål är ju snyggt, men ofta kan man få jobbiga fingeravtryck som är svåra att få bort. Det finns en enkel lösning till detta - ta bara vanligt mineralvatten på lite hushållspapper och torka bort!
 • Fettfläck på väggen: Stryk tandkräm på en fuktig trasa och gnugga sedan på fläckarna. Torka av med en ren fuktig trasa och låt sedan torka.
 • Stopp i rören: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten. Klart!
 • Kalk: Rengör med ättika eller citronsyra.
 • Fönster och speglar: Blanda ihop lika delar ättika med lika delar varmt vatten. Torka med mjukt tyg.
 • Badkar: Dela en grapefrukt eller citron, häll på salt och gnid på badkaret. Grapefrukten innehåller en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att halvan fungerar som en skrubborste.
 • Toalett: Gör rent i toalettstolen med vatten, bakpulver och citronsyra och skrubba med en toalettborste. Det tar bort kalkavlagringar på ett bra sätt.
Och för dig som inte städar själv, välj en Svanenmärkt städfirma. (Källa: Naturskyddsföreningen & Råd och Rön)

Flyttstäda badrummet

Rengör inuti, utanpå och runt toalettstolen. Handfatet och under handfatet, alla rör och allt kakel samt kakelfogar skall också rengöras. Kom ihåg att om du har badkar skall du även göra rent i det, under det och badkarsfronten. Och glöm inte att rensa golvbrunnen!

Husmorstips för att städa köket

Ett enkelt sätt att leva lite mer miljövänligt är att låta bli skadliga rengöringsmedel. Här hittar du några husmorstips på hur du kan städa eller flyttstäda köket.

 • När du stängt av och städat ditt kylskåp och din frys kan du sätta in en kopp med kaffebönor – de hjälper mot den lite unkna lukten som brukar uppstå.
 • Rengör ugnen genom att sätta in en ugnssäker skål med ättika, sätt ugnen på 50 grader och låt verka i 45 minuter. Sedan är det bara att torka rent.
 • Gör rent din mikrovågsugn genom att mikra några skivor citron i en skål med vatten. Ungefär 5 minuter brukar vara lämpligt – torka sedan insidan av mikrovågsugnen så den blir ren och torr.

Husmorstips för att städa badrummet

Rengöringsmedel har inte alltid varit en självklarhet och faktum är att det inte alltid är så effektivt att använda sig av heller. Vi behöver bara gå ett par generationer bakåt i tiden för att hitta några värdefulla och miljövänliga knep för att städa eller flyttstäda badrummet. Här nedan följer våra allra bästa husmorstips för just badrum:

 • Smutsigt kakel kan åtgärdas med en fuktig svamp eller trasa och bikarbonat. Bara blöt ner kaklet, applicera bikarbonat och skrubba rent.
 • Ättika är perfekt för att göra rent toalettstolen med. Det är bara att hälla ner det i toaletten, låta verka en stund och sedan gnugga med toalettborsten och spola.
 • Kalkavlagringar har inte en chans mot citronsyra – bara att badda, låta verka en stund och torka av.

Min checklista

Skapa och hantera din egen checklista så att du kan strukturera upp allt som behöver göras inför, under och efter din flytt. Ett-två-tre så är du igång!

Hantera din checklista

Flytta elen med vårt hållbara erbjudande!

Oavsett om du är kund hos Fortum sedan tidigare, vill vi ge dig en riktigt hållbar start på ditt nya boende! Just nu får du och alla andra som flyttar en fin flyttrabatt på 500 kr när du väljer el från 100% förnybara energikällor. På så vis blir klivet över tröskeln till din nya bostad också ett steg mot en renare framtid.

Bli kund här